İddia:  Vatandaş Seçim Öncesi Döviz Bürolarına Üşüştü İddia: Vatandaş Seçim Öncesi Döviz Bürolarına Üşüştü

Altın fiyatları ons tarafında yükselişini kritik enflasyon verileri öncesinde dokuzuncu işlem gününe taşırken gram altında Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle yeni rekor seviye kaydedildi.

Altın fiyatları, zayıf istihdam verileri ve Fed yetkililerinin açıklamalarının ardından tarihi zirveleri görmesinin ardından yükseliş eğilimine bugün de devam etti.

Yükseliş eğilimini bugün üst üste 9'uncu işlem gününe taşıyan altının ons fiyatı, 2 bin 180 dolardan alıcı bulurken, düşüş serisini art arda 7'nci işlem gününe taşıyan dolar endeksi ise önceki kapanışının hemen altında 102,7 seviyesinde işlem gördü.

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın, para politikasını gevşetmek için gereken güvenden "uzak olmadıklarını" söylemesinin ardından altın fiyatları yükselmişti. Cuma günü açıklanan işsizlik verilerinin ABD ekonomisinin soğuduğuna işaret etmesi sonrası ons altın tarihi zirvesini görmüştü.

Piyasalar faiz indirimlerinin tarihine ilişkin ipucu edinmek üzere ABD'de yarın açıklanacak enflasyon verisini bekliyor. Faiz indirimi beklentilerinin yanı sıra merkez bankalarının altın talebi ve jeopolitik gerilimler de altın fiyatlarını destekleyen bir başka unsur.

ALTIN PİYASASINDA SON DURUM

Yeni haftanın ilk işlem gününde ons fiyatı da yükseliş eğilimini üst üste 9'uncu işlem gününe taşıyarak 2 bin 180 dolar seviyesinde işlem gördü.

Cuma günü, altının ons fiyatı ve dolar kurundaki artışa paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 1,3 artışla 2 bin 236 liradan tamamladı. Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle altının gramı, yeni haftaya da yükselişle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,3 primle 2 bin 243 lira seviyesinde işlem gördü.

Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 3 bin 760 liradan, Cumhuriyet altını 15 bin 280 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı da yükseliş eğilimini üst üste 9'uncu işlem gününe taşıyarak 2 bin 180 dolar seviyesinde işlem gördü.

ENFLASYON VERİLERİ KRİTİK

City Index kıdemli analisti Matt Simpson, "Altın açıkça talep görüyor ve işlemciler Fed'in kesinti yapmasını beklerken uzun süre açık pozisyon verecek bir piyasa görünmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Simpson, "Altın fiyatları yarın yayınlanacak olan Şubat ayı tüketici fiyat enflasyonu (TÜFE) verilerine giderken yüksek seviyelerde konsolide olacak; Fed'in şu anda bir kesinti döneminde olduğu göz önüne alındığında, bu hafta altın fiyatlarının en büyük itici gücü muhtemelen bu olacak" dedi.

'DOLARIN BASKISI AZALIYOR'

Yapı Kredi Private Banking Günlük Bülten'de altın fiyatlarının gidişatında ABD veri setinin kritik önem taşıdığı belirtildi. Bültende şu değerlendirmeler yer aldı:

"Globalde doların ve tahvil faizlerinin baskısı azalıyor. Kıymetli madenler bu süreçte olumlu etkileniyor. Arka planda ise ABD verilerinde momentum kaybı yer alıyor. Son olarak Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri seti dip toplamda zayıf olarak tanımlanabilecek sonuçlara işaret etti.

Altın alıcılarına bakıldığında ise merkez bankalarının alıcı konumda oldukları görülüyor. Finansal kurumlardan, ETF’lerden talebin gelmemesi dikkat çekiyor. Jeopolitik taraftaki haber akışının önemli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Ukrayna-Rusya savasına Fransa’nın asker gönderme isteğinin hassas olduğunu değerlendiriyoruz.

Sözcü'nün haberine göre, Yeni haftada ABD TÜFE verisi kritik konumda. Önümüzdeki hafta ise Fed faiz kararını alacak. ABD istihdam verisi sonrası Fed faiz indirim beklentileri Haziran ayına yoğunlaştı. Bu tarih kalıcı olur mu, öne veya arkada esner mi sorularının cevabı yeni verilere bağlı. Altında teknik olarak kritik direnç seviyesi olarak gördüğümüz 2 bin 70 dolar seviyesini artık kritik destek seviye olarak takip ediyoruz"