Seçim ekonomisinin faturavatandaşa kesildi. ‘Torba’dan çıkan ek vergilerden sonra Türkiye bir kez daha güne zam sağanağıyla uyandı. İstanbul’da 230 grama düşürülen ekmek 8, simit ise 10 TL oldu. Bir bardak suyun maliyeti 60 kuruşa ulaştı.

BİR AYLIK DOĞAL GAZ JESTİ EK BÜTÇEYE GEREKÇE OLDU

Seçim sürecinde verilen vaatler bütçeyi deldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile Meclis’e sunulan teklifle bütçeye 1 trilyon 119 milyar lira eklenmesi öngörüldü. Ek bütçe kararının gerekçeleri arasında seçim öncesinde doğal gazın vatandaşa ücretsiz sağlanması da yer aldı. KDV’deki yüzde ikilik artış ve harçların yüzde 50 oranında yükseltilmesiyle birlikte zam yağmuru başladı. rtan maaşlar daha cebe girmeden erimiş oldu.

VALİLİK ‘FİYATLAR DEĞİŞMEDİ’ DESE DE FIRINLAR ZAM YAPTI

Karar'da yer alan habere göre, KDV’nin yüzde 20’ye yükselmesiyle ortalama bir aracın fiyatı 17 bin TL zamlandı. Benzinin litresinin 27.08, motorinin 25.57 lirayı bulacağı belirtildi. İstanbul’da bazı fırınlar maliyet artışı nedeniyle gayri resmi zam yaptı. 240 gram ekmek 230 grama düştü, fiyatı 6 liradan 8 liraya yükseldi, simit 10 lirayı buldu. Valilik “Yeni düzenleme yok” açıklaması yaparken damacana su fiyatlarında yaşanan artışla bir bardak suyun maliyeti 60 kuruşu buldu.

0907krt01a-tum.jpg

RASYONALİTE VATANDAŞIN EKMEĞİNE ZAM OLARAK YANSIDI

Hükümetin seçim öncesi kesenin ağzını açması, sonrasında ise ‘rasyonel politikalara dönüşü’ vatandaşa zam yağmuru olarak yansıdı. Vergi, noter, pasaport harçlarında yapılan yüksek artışların ardından başta ekmek ve su olmak üzere iğneden ipliğe zam geldi. İstanbul’da 230 grama düşürülen ekmek 8 TL’ye yükselirken, 19 litrelik damacana suyun fiyatı 55 liraya ulaştı.

Türkiye’de son dönemlerde uygulanan ekonomik politikalar ve seçim öncesinde başta yapılan jestlerin faturası vatandaşa kesildi. Başta Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) memur maaşının en az 22 bin TL’ye yükseltilmesi, bedava doğalgaz gibi uygulamalar bütçedeki açığı derinleştirirken, ek vergilere neden oldu. Daha önce “Vergiyi, tabana yayacağız” açıklaması yapan Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve gelir gelmez acı reçeteyi uygulamay koydu. Daha önce iki katına çıkarılan motorlu taşıt vergisinden sonra 2023 yılı için belirlenen genel kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltilmişti. Bunların ardından KDV, noter,pasaport, şans oyunları,cep telefonu kaydetme ücretlerinde de yüksek artışlara gidildi. ‘Verginin tabana yayılmamsı’ ve ‘rasyonel politikalara dönüş’ politikası vatandaşa zam yağmuru olarak yansıdı. Başta ekmek ve su olmak üzere iğneden ipliğe her şey de fiyat artışı yaşandı. İstanbul’da ekmek kilogramı 35,5 TL’ye yükselirken, 230 gram ekmek 8 TL, simit ve poğaça 10 TL, açma ise 12 TL oldu. Zamlardan damacana su da nasibini aldı. Son olarak geçen ay yaşanan fiyat artışıyla 19 litrelik damacana suyun fiyatı 55 liraya yükseldi. Zamla birlikte ilk defa damacana su almanın bedeli, depozitosuyla birlikte minimum 150 liraya çıktı. Damacanadan doldurulan 1 bardak suyun maliyeti ise 55 ile 60 kuruş arasında değişirken, Akaryakıt ürünlerinden alınan KDV oranının yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkarılmasıyla beraber akaryakıt fiyatlarına da dev zam bekleniyor.

TEMİZLİK MADDELERİ ÜRÜNLERİNDE KDV YÜZDE 20’YE ÇIKTI

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile KDV genel oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi. Bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10’a yükseltildi. Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda yapılan değişiklikle, genel KDV oranları 2’şer puan artırılırken, temizlik ürünlerindeki KDV artışı 12 puan oldu. Daha önce yüzde 8’lik ürünlerin yer aldığı II sayılı listede yer alan; sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete, ürünleri bu listeden çıkarıldı. Listeden çıkarılan bu ürünler otomatikman genel KDV oranına tabi hale geldiler ve KDV oranları yüzde 8’den yüzde 20’ye çıkmış oldu.

OTOMOBİL FİYATLARI BİR GÜNDE ORTALAMA 17 BİN YÜKSELDİ

KDV oranının yüzde 18’den 20’ye çıkarılmasıyla otomobillere ortalama 17 bin lira zam gelmiş oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Katma Değer Vergisi oranları yeniden belirlendi. Cumhurbaşkanı ve Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre; KDV, yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20’ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10’a çıkarıldı. Otomobil sektöründe KDV, yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseldi. Böylece yüzde 80 ÖTV’li otomobillerdeki vergi, yüzde 112’den yüzde 116’ya çıktı. Buna göre, ortalama bir aracın fiyatı yaklaşık 17 bin TL zamlanmış oldu. 1 milyon liralık aracın fiyatı 1 milyon 16 bin 950 TL’ye yükseldi.

PASAPORT HARCI ve ŞANS OYUNLARI DA NASİBİNİ ALDI

Ehliyet hariç tüm harçlar yüzde 50 artırıldı. Bu artış, sürücü belgesi harçları hariç olmak üzere, pasaport, çalışma izni, tapu ve kadastro, ipotek, dava, noter, yargı, gemi-liman, ruhsat ve diploma harçları da dahil olmak üzere pek çok alanda tahsil edilen harçları kapsıyor. Bu zamla beraber 6 aylık pasaportun harcı 689 liradan bin 34 liraya yükseldi. 3 yılın üzerindeki pasaportun harç bedeli ise 3 bin 295 liradan 4 bin 943 liraya çıktı. Kararda defter bedellerinin artırılmasına yönelik bir bilgi yer almadı. Defter bedelinin 501 lira olarak kalması durumunda 3 yılın üzerindeki pasaportun toplam maliyeti 5 bin 444 liraya ulaştı. Vergi oranı; spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde 5’ten yüzde 10’a, at yarışlarında yüzde 7’den yüzde 14’e, diğer şans oyunlarında ise yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltildi. Tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BMSV) yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. Böylece faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden alınan vergi yüzde 50 artacak.

2 PUANLIK ARTIŞ POMPAYA YANSIYACAK

Ekonomi yönetiminin gelir artırıcı adımları kapsamında KDV’nın yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltilmesi akaryakıtta fiyat artışına neden oldu. Analist Cahit Saraçoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada vergi artışının altını çizerek ‘’ Akaryakıta KDV zammı. 10 Temmuz Pazartesi gecesi akaryakıt ürünlerinden benzine 41 kuruş motorine 38 kuruş KDV artışı gelecek. Bildiğiniz gibi akaryakıt ürünlerinden yüzde 18 oranında alınan KDV yüzde 20’ye çıkarıldı. 2 puanlık artış benzinde 41 kuruş motorinde 38 kuruş artışa yol açacak’’ ifadelerini kullandı. Böylece İstanbul’da 26.20 lira olan benzinin litre fiyatı bu zamla beraber 26.61 liraya, litresi 24.79 lira olan motorinin fiyatı ise 25.17 liraya çıkacak.

YURTDIŞINDAN TELEFON GETİRME PAHALIYA MAL OLACAK

Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harcın 20 bin TL’ye çıkarılmasına karar verildi. Yeni harç miktarı yarından itibaren geçerli olacak. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı öncesinde bu ücret 6 bin 91 TL’ydi. 2022 sonuna kadar ise 2 bin 732 TL olarak uygulanmıştı. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7,3 katına çıkmış oldu.

VALİLİK ZAM YOK DEMESİNE RAĞMEN BAZI FIRINCILAR EKMEĞİ ZAMLI SATTI

İstanbul Valiliği, ekmek fiyatlarına zam yapılmadığını açıkladı. İstanbul’da ekmeğin gramajının 230 grama düşürülerek, fiyatının 8 TL’ye yükseltildiği iddia edilmişti. İstanbul Valiliği ekmek fiyatlarına zam yapılmadığını açıkladı. İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, “İlimizde ekmek fiyatlarının zamlandığına dair basın ve sosyal medyada haberler yer almıştır. İstanbul’da ekmek fiyatları ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmamıştır. Halen 200 gr ekmek 5 TL’den satılmaktadır” denildi. Ancak resmi tarife çıkmamasına rağmen bazı ilçelerde fırıncılar gayriresmi zam yaparak ekmeği sekiz liradan satmaya devam etti.