Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, doğalgaz desteğinin nisana kadar süreceğini söyledi. İstanbul, Ankara ve İzmir’den gelen ilk anketlere göre, CHP belediye başkanları ve adayları AKP’li  rakiplerinin önünde.  Erdoğan için bu kritik illeri kazanıp, 2019’dan bu yana kapalı olan rant kapaklarını yandaşlara açmak şart. Mayıs seçimlerinden önce yaptığı gibi, Şubat ve Mart’ta seçmene bol miktarda ulufe dağıtılacak.

Emekliye bayrama ikramiyelerinin yükseltilmesi, büyük kentlerde çalışan memurlara ek ödeme ve Erdoğan ve  Kurum’ın her fırsatta tekrarladığı  kentsel dönüşüm, zor geçeceği düşünülen yerel seçimlere doğru AKP’nin en büyük kozları.

Dövizden Borsa Yatırımcılarına Dikkat: Türkiye Öngörülerini IMF Güncelledi Dövizden Borsa Yatırımcılarına Dikkat: Türkiye Öngörülerini IMF Güncelledi

Doğal gazda indirim uzadı

Erdoğan Zonguldak’taki Madenci Anıtı’nda düzenlenen mitingde konuştu.

Nisan 2023’ten bu yana 25 metreküpe gelen tutarın doğalgaz faturalarından düşürüldüğünü hatırlatan Erdoğan, bu uygulamanın Nisan 2024’e kadar devam edeceğini söyledi.

Desteğin 31 Mart yerel seçimlerinden sonraki aya kadar uzatılması dikkat çekti.

Erdoğan, enerjide tam bağımsızlığı yakalamanın en önemli hedefleri olduğunu kaydetti:

“Karadeniz doğalgazının ardından şimdi de Gabar’da bulduğumuz yüksek miktarda ve kalitede petrol, bu atılımlardan biriydi. Gabar’daki petrolün günlük üretimi müjdeye dikkat 35 bin varili geçti. 2024 sonunda 100 bin varile çıkmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde hem petrol, hem maden hem doğal gazda yeni müjdeler vermeyi hedefliyoruz.”

Kurum: İstanbul’da kentsel dönüşüme girmeyen tek bir sağlıksız yapı bırakmayacağız

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbul’da 5 bin 187 bağımsız bölümün temel atma ve yıkım törenine katıldı. Törene Kurum’un yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Tuzla Büyükşehir Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, TOKİ Başkanı Ömer Bulut katıldı. Tören Tuzla’da gerçekleşirken eş zamanlı olarak Bağcılar ilçesinde gerçekleşen Kentsel Dönüşüm Projeleri Yıkım Töreni ile canlı bağlantı gerçekleşti. Törende konuşan Kurum, “1 Nisan sabahı itibarıyla da; bakanlığımızın ‘Yarısı bizden’ kampanyasıyla yapacağı 350 bin konutumuzun yanında; biz de İBB olarak ‘Yarısı Büyükşehirden’ diyeceğiz 650 bin yeni yuvamızı inşallah hızlı bir şekilde başlatacağız. 100 bin sosyal konutumuzun inşasına hızlı bir şekilde başlayıp kentsel dönüşümde işte buradaki kardeşlerimizin çok uygun şartlarda oturabilecekleri konutları inşa edeceğiz.” diye konuştu.

Emekli Bayram ikramiyesine zam

Emekli bayram ikramiyesi zammının ne kadar olacağı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamaları sonrasında merak ediliyor. Geçtiğimiz yıl Ramazan ve Kurban Bayramı’ndan birer hafta önce 2’şer bin liradan toplamda 4 bin lira ikramiye alan emeklilere zam müjdesi geldi. Bakan Işıkhan, emekli ikramiyelerine zam talebi olduğunu ve bu konuda adım atmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Bütçe Ocak’ta bile kırmızı alarm verdi

Güldem Atabay’a göre, seçim  kazanmak için bütçe kapakları sonuna kadar açılıyor. Hazine tarafından açıklanan Ocak 2024 nakit bazlı bütçe açığı 206 milyar TL ile geçen sene ocak ayında kaydedilen 54,3 milyarın kabaca dört katına kadar genişlemiş durumda.

Detaylarda, gelirlerdeki artış yıllık %113,5 olurken, harcamalardaki büyüme %140’la sıkı maliye politikasının uzağına bile yaklaşmadığımızı gösteriyor. Faiz dışı harcamalardaki artış %121 olurken faiz harcamaları değer kaybeden TL ve artan faizler eşliğinde %439 gibi olağanüstü bir seviyede.

Bütçe açığını daraltarak enflasyonla mücadeleye katkı vermenin yolu daha fazla vergi artışları üzerinden değil, deprem hariç cari harcamaları kısıtlayıcı önlemler üzerinden gelmek zorunda. Servet açısından vergisel adımlar eşlik etmek durumunda.  Deprem giderleri hariç faiz dışı fazla vermenin kamunun gündemine girmesi gerekiyor. Yerel seçim ardından gelecek dönemde bu adımların atılması için uygun bir zaman olsa da politik açıdan ne kadar arzu edildiği ayrı bir tartışma konusu.

Kaynak: Para Analiz