Bütçe açığının 2023'te 1,6 trilyon TL, 2024'te 2,65 trilyon TL, 2025'te 1,82 trilyon TL ve 2026'da da 1,82 trilyon TL olması bekleniyor.

Devlet harcamalarındaki artışın 2025'ten itibaren yavaşlayacak olmasına ilişkin tahmin, bütçe açığını daraltma hedefleriyle orantılı.

Ancak yeni vergiler koyarak ya da vergi oranlarını artırarak bu açığın kapatılması yoluna gidileceği belirtiliyor.

Doğrudan vergilerde artış

OVP'de yer alan vergi düzenlemelerine ilişkin dikkat çeken noktalardan biri, doğrudan vergilere yönelik.

Bu kapsamda, gelir, kurumlar, emlak, MTV ve değerli konut vergisinin kapsamının genişletilip ya da vergi oranlarının artırılabileceği belirtiliyor.

Gayrimenkul alım-satımlarında ekspertiz zorunluluğu getirilebileceği, emlak vergisinin yeniden yazılabileceği ve 2000 CC ve üstü lüks araçlara yeni ÖTV artışı gelebileceği öne sürülüyor.

KDV, ÖTV ve MTV'ye zam

Karbon vergisi niteliği taşıyan vergilerin yeniden gözden geçirileceği ve tamamlayıcı karbon vergisinin ekonomik etkilerinin analiz edileceği belirtiliyor. Bu kapsamda, benzin ve dizelle çalışan araçların ÖTV ve MTV'sinde artışa gidilip, elektrikli araçlara ise teşvik amaçlı düşük oranlı vergi düzenlemeleri gelebileceği belirtiliyor.

KKM, kripto varlıklar ve pırlantaya vergi

Vergi tabanının genişletilmesine ilişkin maddede, kamu mali yönetiminde sağlıklı gelir kaynaklarının artırılması için vergi tabanının genişletilecek olmasından söz ediliyor.

Bu kapsamda, daha önce vergi alınmayan ürünlerin de artık vergi kapsamına alınabileceği belirtiliyor. Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) elde edilen gelirler ve kripto varlıklardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinin örnek verilebileceği belirtiliyor. Ayrıca, pırlanta ve altın gibi kıymetli madenlerden ÖTV alınmasının da bu kapsamda değerlendirilebileceği belirtiliyor.

Hayat standardı esasının geri dönmesi gündemde

1982-1998 yıllarında uygulanan gelir vergisi kapsamındaki "hayat standardı esasının" yeniden hayata geçirileceğine ilişkin sinyaller alındığını belirtiliyor. Bu uygulamada, bazı meslek gruplarının düşük gelir elde ettikleri durumlarda da gelir vergisi ödemek durumunda kalmaları söz konusu.

Kaynak: Milli Gazete