Yüzde yüzlere yaklaşan enflasyon oranları, artan döviz ve altın fiyatları sonrası TL’nin değersizleşmesiyle somutlaşan ekonomik kriz, vatandaşın alım gücünün düşmesine neden oldu. Diğer taraftan  AK Parti’nin uyguladığı seçim ekonomisiyle derinleşen kriz, seçim sonrası göreve gelecek iktidarı zor bir tablonun beklediğini gösteriyor.

Son yıllarda yaşanan ekonomik krizin faturası gittikçe artıyor. Kur korumalı vadeli mevduat, Faiz,  yap-işlet-devret modeli nedeniyle ağırlaşan ekonomi, 15 Mayıs sabahı yeni iktidarın en büyük sorunu olacak.

AK PARTİ, AYNI EKONOMİ POLİTİKALARINI UYGULAMAYA DEVAM EDECEK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tüm sorunları çözeceğini vadeden  Cumhurbaşkanı Erdoğan, sistemin resmen uygulandığı 5 yılın sonunda ağır bir ekonomik tablo meydana getirdi. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı yüzde 50’lik ‘tartışmalı’ enflasyon rakamı, yüzde 10 işsizlik gibi kalemlerin yanı sıra artan hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşın alım gücü düşmeye devam etti. ‘Faiz sebep enflasyon sonuç’ teziyle hareket eden AK Parti’nin, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat formülüyle faizi sistemin bir parçası haline getirdiğini ifade eden uzmanlar,  Merkez Bankası'nda bulunan 128 milyar doları da döviz kurunu baskılamak amacıyla kullandığı iddia etti. Bu nedenle döviz kaynağının açığı çıktığını belirten uzmanlar hazinenin yüksek faizle borçlandığına da dikkat çekti. Ekonomide yaşanan tüm göstergelere rağmen AK Parti, seçim sonrası da benzer ekonomik politikaları uygulamaya devam edecek. Buna ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, “15 Mayıs’ta ekonomik politikaları değişmeyecek, seçim beyannamesinde de böyle yer alacak” ifadelerini kullandı. Bu kapsamda KKM modelinin, yüksek faiz ödemelerinin, yap-işlet-devret işlemlerinin devam edeceği anlaşılırken baz etkisiyle düşen enflasyonun yükseleceği, döviz kurlarının hızla artacağı belirtilerek alım gücünün daha da düşeceği yorumları yapılıyor.

MİLLET İTTİFAKI KAZANIRSA KISMİ BİR RAHATLIK SAĞLANABİLİR

İktidarın seçimlere kısa bir süre kala seçim ekonomisini uygulamasıyla birlikte hazinedeki açık artarak devam ediyor. KKM, Yap-İşlet-Devret ile yapılan yatırımlar, enflasyon gibi devasa problemlerle karşı karşıya kalacak olan  Millet İttifakı, 459 milyara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gören brüt dış borç faturasına ödemeye çalışacak. Seçmene sunduğu vaatler arasında KKM modelinin ortadan kaldırılacağını, faize ödenen ana paranın aşağılara düşeceğini, yap-işlet-devret formülünün düzenleneceği gibi vaatleri sunan Millet İttifakı, iktidara gelse dahi enflasyon, işsizlik gibi göstergelerin hemen düzelmeyeceği ve depremin ortaya çıkardığı 104 milyar dolarlık maliyet de eklenince kısmi olsa da ekonomide küçülme yaşanacağı belirtiliyor. Diğer taraftan AK Parti iktidarına göre ekonomide vaat ettikleriyle ekonomide yaşanan krizin daha sağlıklı bir şekilde çözülebileceği belirtiliyor.

Kaynak: Milli Gazete / Ali Ekber