Yerel seçimde son düzlüğe girilirken Ipsos’un ‘endişe’ anketinden dikkat çeken sonuçlar çıktı: Katılımcıların yüzde 73’ü ‘Türkiye’de işlerin yanlış istikamette yol aldığını’ dile getirdi. En çok kaygı duyulan konu enflasyon oldu. Onu yoksulluk, sosyal adaletsizlik ve suç oranlarının artışı takip etti. Yüzde 74’lük kesim ekonomideki gidişatın kötü olduğunu dile getirdi.

Hükümet kanadından ekonomiye dönük verilen mesajlar toplumda karşılık bulmuyor. Araştırma şirketi Ipsos’un 29 ülkede gerçekleştirdiği ‘Dünyayı neler endişelendiriyor?’ başlıklı anketindeki veriler bu eğilimi ortaya koyuyor. 26 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında yapılan çalışmada ‘Türkiye’de işler iyiye mi gidiyor, yoksa yanlış istikamette mi yol alınıyor?’ sorusuna katılımcıların yüzde 73’ü ‘Yanlış istikamette yol alınıyor’ yanıtını verdi.

VATANDAŞ ARTAN YOKSULLUKTAN DA SUÇ OLAYLARINDAN DA ENDİŞELİ

Vatandaşların yüzde 50’si en çok enflasyondan kaygı duyduğunu dile getirdi. Listenin ikinci sırasında yüzde 30’la yoksulluk ve sosyal adaletsizlik yer aldı. Türkiye’de artan suç ve şiddetten kaygı duyduğunu kaydedenlerin oranı yüzde 22 oldu. Bunu işsizlik, mali ve siyasi yolsuzluk takip etti. Toplumun yüzde 74’ü ekonominin ‘kötü’ olduğunu belirtirken yalnızca yüzde 2’lik kesim ‘diğer ülkelerle askeri ihtilaftan’ kaygı duyduğunu kaydetti.

0603krt01a-tum.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre,  Araştırma şirketi Ipsos’un “Dünyayı neler endişelendiriyor?” başlıklı son anketi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 29 ülkede gerçekleştirildi. 26 Ocak ile 9 Şubat tarihleri arasında yapılan bu araştırma, yaklaşık 25 bin kişinin katılımıyla online olarak gerçekleşti ve katılımcılardan, ülkelerindeki mevcut durum ve geleceğe dair endişeleri hakkında görüşler alındı.

Kur Korumalının Millete Faturası 1 TrIlyon 58 Milyarı Aştı Kur Korumalının Millete Faturası 1 TrIlyon 58 Milyarı Aştı

Türkiye’den katılımcıların %73’ü ülkenin yanlış yönde ilerlediğini ifade ederken, %74’ü ekonomik durumun kötü olduğunu belirtti. Enflasyon, Türkiye’de katılımcıların %50’si tarafından en büyük endişe kaynağı olarak görülürken, yoksulluk ve sosyal adaletsizlik %30 ile ikinci sırada yer aldı.

Ayrıca, suç ve şiddet (%22), işsizlik (%22) ve mali/siyasi yolsuzluk (%21) da önemli endişeler arasında sayıldı. Küresel ısınma konusunda endişeli olanların oranı Türkiye’de sadece %5 iken, bu oran Avrupa ülkelerinde genelde daha yüksek. Türkiye’deki katılımcıların sadece %2’si askeri ihtilaf konusunda endişeliyken, terör konusunda endişeli olanların oranı %20 olarak belirlendi.