Bu, küresel gıda fiyatlarının aynı dönemde %21 düştüğü göz önüne alındığında, Türkiye'de gıda fiyatlarının çok daha hızlı arttığını gösteriyor.

AB'de yıllık gıda enflasyonu mayıs itibarıyla %15. Bu, Türkiye'deki %54'lük enflasyon oranının yarısından az. Euronews Türkçe'nin haberine göre küresel gıda fiyatları son 15 ayda sadece Nisan 2023'te yükselirken diğer tüm aylarda düşüş gösterdi. Gıda fiyatları Türkiye'de Eylül 2020'den bu yana, yani 34 aydan beri artmaya devam ediyor.

Türkiye'de enflasyon temmuzda %47,83 oldu. Bu, son 15 ayın en yüksek enflasyon oranı. Gıda fiyatlarındaki artış, enflasyonun ana itici gücü. TÜİK'e göre gıda fiyatları son bir yılda %54 arttı.

FAO ve  TÜİK'in açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark Türkiye'nin "yeni ekonomik modele" geçtiği Kasım 2022'den itibaren giderek büyüyen bir makasa dönüştü. Türkiye'nin Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ilan ettiği Aralık 2021'deyse radikal bir değşim başlıyor. Dünyada gıda fiyatları 140'a düşerken Türkiye'de 161 oluyor.

Haziran 2023'te üç endekse bakıldığındaysa sonuç şöyle: Yaklaşık üç sene önce üç bölgede de gıda fiyatları 100 iken dünyada 128 birime, Türkiye'de 366 birime; AB'deyse 130 birime yükselmiş. AB verisi mayıs ayını yansıtıyor.

Ağustos 2020-Haziran 2023 arasını kapsayan son 34 ayda gıda fiyatları dünyada %28 artarken Türkiye'de %266; AB'deyse %30 yükseldi.

Türkiye'deki yüksek enflasyon, insanların yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor. İnsanlar daha fazla para harcamak zorunda kalıyor ve bu da satın alma gücünü azaltıyor. Yüksek enflasyon, işsizliği de artırıyor. İnsanlar daha fazla işsiz kalıyor ve bu da ekonomiyi daha da kötüleştiriyor.

Türkiye'deki yüksek enflasyon, hükümetin dikkatini gerektiren önemli bir sorundur. Hükümet, enflasyonu düşürmek için politikalar geliştirmeli ve bu politikaları uygulamalıdır.

Kaynak: Milli Gazete