Türkiye, son yıllarda artan enflasyon ve yüksek vergi yükü gibi ekonomik zorluklarla karşı karşıya. Başta ücretli kesimi olumsuz etkileyen bu durum, düşük ücretler ve artan yaşam maliyetleriyle birçok çalışanın geçimlerini zorlayarak refah seviyelerini düşürüyor. Son verilere göre Türkiye, BAE, Çin ve Hindistan'ın ardından en uzun çalışma saatlerinin olduğu dördüncü ülke konumunda. Türkiye'de fazla mesai yapanların oranı, AB ortalamasını 4'e katladı.

Türkiye'deki ücretli kesim, artan enflasyon, düşük ücretler ve yüksek vergi yükü altında zorlu bir durumla karşı karşıya. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün raporuna göre, Türkiye haftalık çalışma saatleri açısından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Çin ve Hindistan'ın ardından en uzun çalışma saatlerine sahip dördüncü ülke konumunda. Türkiye'de işçi kesimi haftada ortalama 43.3 saat çalışıyor.

Avrupa Birliği istatistik ofisi Eurostat verilerine göre, 2023 yılında AB ülkelerinde çalışanların yüzde 7.1'i haftada 49 saat ve üzerinde çalıştı. Türkiye'de ise fazla mesai yapanların oranı, AB ortalamasını neredeyse 4'e katladı.

AVRUPA’NIN 4 KATI

Paketten 'Çerez' Çıktı: 'Milyar Dolarlık Kur Garantili Kıyak Projelerin, Holdinglere Vergi Aflarının Adı Bile Geçmedi?' Paketten 'Çerez' Çıktı: 'Milyar Dolarlık Kur Garantili Kıyak Projelerin, Holdinglere Vergi Aflarının Adı Bile Geçmedi?'

Haftalık çalışma saatleri; komşu Yunanistan’da 39.7 saat, ABD’de 38 saat, Almanya’da 34.7 saat ve Hollanda’da 31.6 saat olarak tahmin edildi. Avrupa Birliği’nin (AB) istatistik ofisi Eurostat verilerine göre 2023 yılında AB çalışanlarının yüzde 7.1’i haftada 49 saat ve üzerinde çalıştı. Türkiye’de ise fazla mesai yapanların oranı, AB ortalamasını neredeyse 4’e katladı. Eurostat’ın TÜİK’den aldığı verilere göre Türkiye’de 20-64 yaş arasındaki çalışan kesimin yüzde 27.2’si haftada 49 saat ve üzerinde çalıştı. Bir başka ifadeyle Türkiye’deki her 4 çalışandan biri uzun mesailer yapmak zorunda kalıyor. Türkiye’nin ardından en uzun mesailerin görüldüğü ülke İzlanda oldu. İzlanda’da çalışanların yüzde 13.8’i, üçüncü sıradaki Yunanistan’da ise çalışanların yüzde 11.6’sı 49 saat ve üzerinde çalıştı.

Sözcü’den Tolga Uğur’un haberine göre, Eurostat'ın Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan verilere göre, Türkiye'deki çalışanların yüzde 27.2'si haftada 49 saat ve üzerinde çalışıyor. Bu da her dört çalışandan birinin uzun mesailer yapmak zorunda olduğu anlamına geliyor.

Türkiye'nin ardından en uzun mesailerin görüldüğü ülkeler arasında İzlanda ve Yunanistan da bulunuyor. İzlanda'da çalışanların yüzde 13.8'i, Yunanistan'da ise yüzde 11.6'sı 49 saat ve üzerinde çalışıyor.

Acı reçeteye ‘hayır’ diyorlar

İşçilerin önemli problemlerinin başında ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmek için ‘acı reçete’ uygulayarak, bütün yükü ücretli kesimin omuzlarına yıkmak istemesi geliyor. Uygulanan ekonomi programı, ücretliler ve emeklilerden oluşan düşük ve orta gelir grubundaki vatandaşların kemer sıkmasına dayanıyor. Sendikalar ve meslek örgütleri ise ‘acı reçeteye hayır’ diyerek ekonomik programı eleştiriyor.