Makam Araçlarından Yeni Kamu Binasına; kamuda Tasarruf İçin Liste Hazırlandı, Uymayana Yaptırım Var Makam Araçlarından Yeni Kamu Binasına; kamuda Tasarruf İçin Liste Hazırlandı, Uymayana Yaptırım Var

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, haksız fiyat artışlarına değinerek, “Mart’ta yapılacak yerel seçimlerden dolayı kamu otoritesi bir kısım zamları öteledi. Buna rağmen fahiş fiyat artışlarıyla tüketicinin karşısına çıkan fırsatçılar, dar ve sabit gelirli kesimlerin belini büküyor" dedi.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, haksız fiyat artışlarına değinerek, “Mart’ta yapılacak yerel seçimlerden dolayı kamu otoritesi bir kısım zamları öteledi. Buna rağmen fahiş fiyat artışlarıyla tüketicinin karşısına çıkan fırsatçılar, dar ve sabit gelirli kesimlerin belini büküyor. Geçtiğimiz haftalarda Yüksek Fiyat Değerlendirme Kurulu birtakım cezalar kesti ancak zamların önüne geçilemedi. Bu da gösteriyor ki kesilen cezalar ve yaptırımlar caydırıcı değil” dedi.

Türkiye’nin kalıcı gündemi haline gelen ekonomik kriz giderek derinleşirken fahiş fiyat artışları da vatandaşın alım gücünü eritmeye devam ediyor. 2024 yılına girmemizin ardından vergi ve harç zamlarıyla başlayan fahiş fiyat artışları markette, pazarda, giyim mağazalarında, online satışta, okul kantinlerinde ve neredeyse her alanda karşımıza çıkıyor. Öyle ki son günlerde pompaya yansıyan zamlardan sonra motorinin litre fiyatı 45 TL’ye, benzinin litre fiyatı ise 40 liraya ulaştı. Fırsatçılar için zam bahanesi haline gelen akaryakıttaki fiyat yükselişleri, yeni fahiş fiyat artışlarının habercisi. Öte yandan yıllardır halkı enflasyona ezdirmeyeceğini ısrarla vurgulayan hükmet yetkililerinin fahiş fiyatlarla mücadele sözü de geldiğimiz ortamda havada kalmış gibi duruyor. 

"GEREKÇESİZ DÜZENLİ ZAMLARLA KARŞI KARŞIYA KALDIK”

Fahiş fiyat gündemiyle ilgili Millî Gazete’ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, temel gıda ve temel ihtiyaç ürünlerindeki fiyat artışının bir türlü durdurulamadığını belirterek, “Geçmişte akaryakıt fiyatlarındaki artış, döviz kurlarındaki yükseliş bahane edilerek fahiş fiyat artışları yapılıyordu. Şimdi gerekçesiz düzenli zamlarla karşı karşıya kaldık. Tüketiciler bu konudan son derece rahatsız ve şikâyetçi. Aslında Ticaret Bakanlığı’na bağlı Yüksek Fiyat Değerlendirme Kurulu tam da bu dönemlerde işlevini yerine getirmelidir. Tüketici de bu noktada şikâyetlerini bu merciye ulaştırmalıdır” ifadelerini kullandı. 

“ASGARİ ÜCRET ARTIŞI BELLİ OLUNCA TEKRAR ZAMLAR YAPILDI”

Okul kantinlerinde bile fahiş fiyatla karşılaşıldığını belirten Aydın Ağaoğlu, “Daha Aralık ayında asgari ücrete yüksek bir artış yapılacağı söylentileri çıktığı zaman tüm etiketlerde bir yükselme yaşandı. Akabinde yüzde 50 civarındaki asgari ücret artışı belli olunca tekrar zamlar yapıldı. Daha asgari ücret uygulamaya girmeden tamamen alakasız şekilde zamlar yapıldı. Daha sonra emekliye yapılacak zam artışının, memurlara yapılacak zam oranıyla aynı seviyeye çıkartılacağının duyurulması yeniden fahiş fiyat artışlarıyla karşılaşmamıza neden oldu. Bununla da kalmayıp Ocak ayına girdiğimizde yeni yıl zamları diye yeniden fahiş fiyat artışları oldu. 2 Ocak sabahında tekrar değişen fiyat etiketleri oldu” şeklinde konuştu.

“KESİLEN CEZALAR VE YAPTIRIMLAR CAYDIRICI DEĞİL”

Aydın Ağaoğlu, yeni yılla birlikte fahiş fiyat bahanelerinin de değiştiğini belirterek, “Yeniden değerlendirme kapsamında olan bazı vergi ve harç miktarlarındaki artış zamcıların yeni fırsatı oldu. Oysa 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerden dolayı kamu otoritesi bir kısım zamları da öteledi. Buna rağmen fahiş fiyat artışlarıyla tüketicinin karşısına çıkan fırsatçılar, dar ve sabit gelirli kesimlerin belini büküyor. Geçtiğimiz haftalarda Yüksek Fiyat Değerlendirme Kurulu birtakım cezalar kesti ancak zamların önüne geçilmedi. Bu da gösteriyor ki kesilen cezalar ve yaptırımlar caydırıcı değil” diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete