Donald Trump'ın damadı Jared Kushner, Gazze'nin "sahil şeridi mülklerinin" potansiyel değerinden bahsederken, saldırılarda 31 bin sivili katleden İsrail'in bununla da yetinmeyip bölgedeki sivilleri Necef çölüne sürülmesi gerektiğini öne sürdü.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve eski başkanlık döneminde önemli bir dış politika danışmanı olan Jared Kushner, Gazze'nin sahil şeridinin "çok değerli" olabileceğini ve bölgedeki sivillerin İsrail tarafından Necef çölüne taşınması gerektiğini açıkladı. The Guardian'da yer alan habere göre, 8 Mart'ta Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir röportajda konuşan Kushner, böylece Gazze'nin "temizlenmesi" gerektiğini ifade etti.

3 İsme Tutuklama Kararı Çıkabilir, İsrail'de 'Tutuklama Kararı' Gerginliği... Gizli Toplantı Yapıldı 3 İsme Tutuklama Kararı Çıkabilir, İsrail'de 'Tutuklama Kararı' Gerginliği... Gizli Toplantı Yapıldı

'İSRAİL İÇİN EN DOĞRUSU BÖLGEYİ TEMİZLEMEK'

Kushner, Gazze'nin mevcut durumunu "biraz talihsiz" olarak nitelendirerek, bölgeye yapılan yatırımların eğitim ve inovasyon yerine tünel ağları ve mühimmatlara gittiğini eleştirdi. Kushner, "İsrail açısından bakıldığında, insanları taşıyıp ardından bölgeyi temizlemek en doğrusu olurdu" dedi.

FİLİSTİN DEVLETİ'NE DE KARŞI ÇIKTI

Karar'ın haberine göre, Kushner ayrıca, Gazze'deki sivillerin İsrail'in güneyindeki Necef çölüne taşınmasını önerdiğini belirtti. Kushner, "Eğer İsrail'in başında olsaydım, Rafah kentinin güneyindeki sivilleri tahliye etmeyi bir numaralı önceliğim yapardım" şeklinde konuştu. Bu taşınmanın diplomatik yollarla Mısır'a yapılmasının mümkün olabileceğini de ekledi.

Kushner, Gazze'nin geleceği hakkında, bölgenin tarihi bir önceliği olmadığını, savaş sonucu ortaya çıktığını ve farklı hükümetlerin zamanla kontrolü altına aldığını belirtti. Sürgün çağrısıyla da yetinmeyen Kushner ayrıca, Filistinlilere kendi devletlerinin verilmesinin "teröre ödül" anlamına geleceğini ve bunun "çok kötü bir fikir" olduğunu ifade etti.

Kushner'in bu insanlık dışı çağrısına, Harvard’ın Ortadoğu Girişimi fakülte başkanı Prof. Tarek Masoud'un sert tepkisini çekti. Masoud, İsrail'de bu tür bir taşınmanın ciddi olarak tartışılıp tartışılmadığını Kushner'e sordu. Kushner ise omuz silkerek "Bilmiyorum" yanıtını verdi.

Trump'ın damadından skandal öneri: Gazze sahili çok değerli, Filistinlileri çöle sürelim

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın iş insanı damadı Jared Kushner, 5 aydan uzun süredir İsrail saldırısı altında olan Gazze için skandal açıklamalarda bulundu.

Ortodoks Yahudi bir ailede büyüyen ve Trump döneminde ABD-İsrail ilişkilerinde de etkisi olan Ivanka Trump'ın eşi Kushner, Trump'ın dış politika danışmanı olarak Filistinlilerin tepkisini çeken İsrail-Arap ülkeleri barışının da mimarlarından biriydi.

Harvard Üniversitesi'nde verdiği bir röportajda Kushner, İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri Necef Çölü'ne yerleştirmesi gerektiğini savundu. Gazze'deki sahil bölgesinin arazi olarak çok değerli bir potansiyeli olduğunu kaydeden Kushner, Filistinlilerin Gazze'den sürülmesi için "temizlik" ifadesini de kullandı.

Jared Kushner, Gazze'nin güneyindeki Refah'ta bulunan Filsitinlilerin de Mısır'a yerleştirilmesinin diplomasi yoluyla mümkün olduğunu öne sürdü, Filistin devletinin kurulmasıyla ilgili de "Çok kötü bir fikir" dedi.

Kushner'in sözleri, Trump'ın seçimi kazanıp iktidara dönmesi halinde Orta Doğu'da İsrail'le barış sürecinin yeniden hızlanacağı yönünde bir işaret olarak nitelendi. Gazze'deki savaş öncesi gündemde olan İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki olası barış anlaşması, bölgede tansiyonu artırmış ve Filistinli grupların itirazlarıyla karşılaşmıştı.