Türk tekstil sektörü, vergi zamları ve yüksek döviz kurları gibi nedenlerle artan maliyetler ve düşen alım gücü ile karşı karşıya. Sektör, söz konusu zorluklarla başa çıkmak için uzun süredir stok yaparak mücadele ediyor. Ancak sonuçlar, işlerin düzelmediği ve maliyetlerin giderek arttığı bir döneme işaret ediyor.

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan, Türkiye'de iplik üreten fabrikaların birçoğunun kapandığını, ayakta kalan işletmelerin ise yüzde 30 kapasite ile çalışabildiğini açıkladı. Maliyet artışları, alım gücündeki azalma, talep düşüşü ve yüksek enflasyon gibi nedenlerle sektörün durgunlaştığını belirten Doğan, hükümetten acil destek paketi talep ettiklerini ifade etti.

Başkan Doğan ayrıca Türk tekstil ve hammaddeleri ihracatıcnın 2023 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 oranında düştüğünü ve ATHİB'in ihracatının yüzde 23,8 oranında azaldığını belirtti.

Sektörün pamuk üretimindeki değişikliklere dikkat çeken Doğan, dünya genelinde gıda tedarikinin öncelikli hale geldiği bir dönemde Çin, Özbekistan ve  Hindistan gibi ülkelerin pamuk üretimlerini artırdığını söyledi. Bu durumun Türk pamuğunu dünya genelinde rekabetçi bir şekilde etkilediğini vurguladı.

Başkan Doğan, Türk pamuğunun dünya genelinde rekabetçi kalmak için devletten acil destek talep ettiklerini ve tekstil sektörünün ithal ürünlere bağımlı hale gelmemesi gerektiğini belirtti.

Kaynak:Milli Gazete