Gazze’yi toplu mezarlığa çeviren katliamcı yönetim elindeki kanı gizlemek için savaşı yayma planını işletiyor. Tel Aviv bu strateji kapsamında öncelikle Tahran’ı kışkırtıp cepheye çekmek için her yolu deniyor. Konsolosluk binasını vurarak tahriki en ileri aşamaya taşıyan İsrail’e, ABD’nin her adımda tam destek vermesi ise ‘Biden’ın Netanyahu’ya yol gösterdiğine’ dönük kanaati güçlendiriyor.

İÇERİDE SIKIŞAN TEL AVİV’İN PLANI TAHRAN’I KIŞKIRTIP SAVAŞA ÇEKMEK

Lahey’de soykırımla suçlanan, esirler nedeniyle köşeye sıkışan Tel Aviv çareyi savaşı Orta Doğu’ya yaymakta buldu. Lübnan’da Hizbullah’ı vuran, Kasım Süleymani’nin cenazesine bombalı saldırı düzenleyen İsrail, son olarak 1 Nisan’da Şam’daki konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısında 2’si general 7 İran askerini öldürdü. Tel Aviv’in kışkırtması sonrası Tahran’dan gelen ‘intikam’ mesajları ise bölgede tansiyonu patlama noktasına getirdi.

Tel Aviv Basını Duyurdu:İsrail'le ticarette Hülle Dönemi Hazırlığı, Ticareti Slovenya Üzerinden Sürdürme Hazırlığı Tel Aviv Basını Duyurdu:İsrail'le ticarette Hülle Dönemi Hazırlığı, Ticareti Slovenya Üzerinden Sürdürme Hazırlığı

NETANYAHU YİNE BIDEN’IN TAM DESTEĞİNİ ALDI, ABD ÜSLERİ ALARMA GEÇTİ

İran’ın misilleme saldırısına dönük beklenti artarken birçok Batılı ülke seyahat uyarısı yaptı. Netahyahu savaş kabinesini topladı, tüm Amerikan üslerinde kırmızı alarm verildi. Biden’ın “İsrail’i destekleyeceğiz” sözleri sonrası bölgeye ilave savaş uçakları ve gemiler gönderilmesi dikkat çekti. Uzmanlar “Netahyahu İran’la savaşa tutuşarak meşruiyet elde etme derdinde. İran’ı savaşa çekme planı da ABD eşgüdümünde yürütülüyor” görüşünü dile getirdi.

1404krt01a-tum.jpg

TAHRAN’A KANLISAVAŞ TUZAĞI

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Gazze soykırımı nedeniyle küresel kamuoyunun tepkileri artarken kendi vatandaşlarının bile protestosuna maruz kalan Nehanyahu, İran’ı da cepheye çekmek için tahrik saldırılarını artırdı. Konsolosluk saldırısı sonrası misilleme beklentisi nedeniyle bölgede teyakkuz durumu oluşurken ABD Başkanı Biden’ın Tel Aviv’e koşulsuz tam destek vermesi ‘Washington da sürecin içinde’ yorumlarına yol açtı.

İsrail’in, İran’a yönelik yaptığı saldırıların ardından, misilleme ihtimaline karşı ‘tetikte beklediği’ belirtildi. İsrail basını, İran’ın misillemesine yönelik endişelerin bulunduğunu ve İsrail’in karşılık vermek üzere İran içindeki hedeflere saldıracağını yazdı. İsrail devlet televizyonu KAN, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz başta olmak üzere üst düzey güvenlik yetkilileriyle olası İran saldırısı konusunda istişareler yürüttüğünü bildirdi. İsrail ordusunda “zorunlu ve yedek asker olarak görev yapan personelin yurt dışına çıkış yasağı konusundaki kısıtlamaların sıkılaştırıldığı” açıklandı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari İsrail’in “en üst düzeyde hazırlık durumunda” olduğuna dikkati çekerek “Saldırı ve savunma bakımından hazırlıklıyız” dedi. Hagari “İran yıllardır, özellikle savaş (7 Ekim sonrası) boyunca Lübnan, Gazze, Suriye, Irak ve Yemen’deki vekil güçlerini İsrail’e saldırtmak için finanse ediyor, yönlendiriyor ve silahlandırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Basra Körfezi’nde İsrail bağlantılı yük gemisine el koymasının ardından “İran’ın durumu tırmandırmanın sonuçlarına katlanacağını” söyledi. Öte yandan Hagari, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun İsrail ile bağlantılı olduğu öne sürülen Portekiz bandıralı yük gemisine el koyduğunun duyurulmasının ardından İran ile artan gerilime dair yazılı açıklama yaptı. “İran, durumu daha da tırmandırmayı seçmenin sonuçlarına katlanacak. İsrail yüksek alarma geçti.” ifadelerini kullanan Hagari, İsrail’in İran’dan gelecek saldırıya karşı “hazırlığını artırdığı ve yanıt vermeye de hazır olduğunu” kaydetti. Tesnim Haber Ajansına göre Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, İsrail ile bağlantılı olduğunu iddia ettiği bir yük gemisine Basra Körfezi’nde el koymuştu. Portekiz bandıralı ”MSC Aries” adlı geminin, Londra merkezli “Zodiac Maritime” şirketi sahibi İsrailli iş adamı Eyal Ofel’e ait olduğu öne sürülmüştü.

İSRAİL'İN TAHRİK SALDIRILARIYLA GERİLİM ARTIYOR

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, “Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak.” ifadelerini kullanmıştı. ABD Başkanı Joe Biden da İran’ın İsrail’e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv’e “sarsılmaz” şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.