Sosyal medya hesabından resmi işsizlik sayısı ile gerçek işsizlik sayısını karşılaştıran CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, ilk kez gerçek işsiz sayısının, resmi işsiz sayısının üç katını aştığını belirtti. Resmi işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,1 puan azaldığını ancak gerçek işsizlik oranının 2,1 puan artarak 24,7 seviyesine ulaştığını belirten Öztrak, "Bu, son 32 ayın en yüksek seviyesi! Ülkemizde çalışmak isteyen her dört kişiden biri işsiz!" ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Aralık ayı İşgücü İstatistikleri verilerine göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı bir önceki aya göre 12 bin kişi azalarak 3 milyon 98 bin kişi olarak kaydedildi. İşsizlik oranı ise 0,1 puan gerileyerek yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, TÜİK'in açıkladığı işsizlik verilerine ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Gerçek işsiz sayısı resmi işsiz sayısının ilk defa üç katını aşarak rekor kırdığını belirten Öztrak, "Ülkemizde çalışmak isteyen her dört kişiden biri işsiz!" dedi.

'GERÇEK İŞSİZ SAYISI RESMİ İŞSİZ SAYISININ ÜÇ KATINI AŞTI'

Öztrak, yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

"Bugün açıklanan 2023 Aralık ayı işsizlik verilerine göre resmi işsiz sayısı önceki aya göre 12 bin kişi azalarak 3 milyon 98 bin kişiye düşerken, gerçek işsiz sayısı tek bir ayda 998 bin kişi artarak 9 milyon 656 bin kişiye çıktı. Böylece 2014’te başlayan seride ilk defa gerçek işsiz sayısı resmi işsiz sayısının üç katını aştı. Bu bir rekor!

1-006.jpg

Bundan 2,5 yıl önce, 2021’in Haziran ayında işsizlik verileri TÜİK tarafından ağır şekilde makyajlanmıştı. İşgücü düşürülürken istihdam olağanüstü artırılmış, gerçek işsiz sayısı tek ayda 1,7 milyon kişi düşmüştü. TÜİK bu sayılar hakkında tüm çağrılarımıza rağmen bir açıklama yapmadı. Bültenlerinin altına "ILO’ya uyum" yazmakla yetindi. 2,5 yıl sonra yeniden 10 milyon kişiye dayanan işsiz sayısıyla "ILO’ya uyum öncesine" döndük.

2.jpg

'HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ İŞSİZ'

Aralık 2023’te resmi işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalırken, gerçek işsizlik oranı 2,1 puan artışla yüzde 24,7’ye ulaştı. Bu, son 32 ayın en yüksek seviyesi! Ülkemizde çalışmak isteyen her dört kişiden biri işsiz!

Karar'ın haberine göre, Aralık 2023’te istihdamdaki 400 bin kişilik artış, işgücü piyasasının olağanüstü bir hızla (!) toparlandığına işaret ederken, iş arama umudunu yitirenlerin de içinde bulunduğu potansiyel işgücü sayısının 380 bin kişi artması dikkat çekiyor… İşgücü piyasası bu kadar güçlü toparlandıysa, bu kadar insan neden işgücü piyasasından kopuyor? Kedi buradaysa ciğer nerede? Ciğer buradaysa kedi nerede?

TÜİK istatistikleri ne kadar makyajlarsa makyajlasın, milletimiz Sarayın kerameti kendinden menkul politikaları sonucunda işsizlik ile hayat pahalılığı arasında sıkıştı. Zulmü görüyor. İstatistiklere takla attırıp, "Sorun yok" deyince sorunlar yok olmuyor. Hokus pokusla göz boyayarak, istatistiklerle yalan söyleyerek, işsizlik ve hayat pahalılığı azalmıyor. Milletimiz için tek çıkış yolu, kendine eziyeti meslek haline getiren bu Hükümeti durdurmaktır. Önümüzdeki yerel seçimler, bunun yolunu açmak için bir fırsattır."

Faik Öztrak

Avrupa Birliği (AB)Mülteci Yardımının Hesabını Sordu, Ankara Kem-Küm Etti... Avrupa Birliği (AB)Mülteci Yardımının Hesabını Sordu, Ankara Kem-Küm Etti...

@faikoztrak

1- Bugün açıklanan 2023 Aralık ayı işsizlik verilerine göre; - Resmi işsiz sayısı önceki aya göre 12 bin kişi azalarak 3 milyon 98 bin kişiye düşerken, - Gerçek işsiz sayısı tek bir ayda 998 bin kişi artarak 9 milyon 656 bin kişiye çıktı. Böylece 2014’te başlayan seride ilk defa gerçek işsiz sayısı resmi işsiz sayısının üç katını aştı. Bu bir rekor!

Resim