Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filyos'ta Karadeniz gazının karaya çıkarılması töreninde mutfakta kullanılan doğal gazın bir yıl, konutlarda kullanılan doğal gazın tamamınınsa bir ay boyunca ücretsiz olacağını açıklamıştı. Ardından Hazine'ye maliyeti nasıl olacak, süreç nasıl işleyecek? Soruları cevapsız kalmıştı. 'Bedava gaz'ın ayrıntıları günler sonra belli oldu. Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile süreç başlayacak. Sübvansiyon BOTAŞ tarafından karşılanacak, hazineye maliyeti ise 50-55 milyar lira olacak.

Geçtiğimiz hafta Filyos Gaz İşleme Tesisi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimleri yaklaştıkça verdiği vaatlere bir yenisini ekleyerek aylık 25 metreküp doğal gazın ücretsiz olacağını söylemişti. Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gazın bedelinin bir yıl boyunca faturalardan düşürüleceğini belirten Erdoğan "Bir ay boyunca Türkiye’nin tamamındaki konutların doğal gaz tüketiminden ücret almayacağız" demişti.

Bunun ayrıntılarına ilişkin resmi bir açıklama henüz yok. Ancak gaz konusu onu hakkında yetkililerle görüşen Habertürk yazarı Bülent Aydemir, ulaştığı ayrıntıları yazısında anlattı. Aydemir’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Konutlarda kullanılan doğal gazın tamamı önümüzdeki bir ay boyunca bedava olacak. İlk bir ayda üst sınır yok…

MUTFAK VE BANYO GAZINI BOTAŞ KARŞILAYACAK

Bir ayın sonunda her meskenin asgari gideri olan; yani mutfak ocaklarında yemek pişirmede ve banyolarda kullanılan 20-25 metreküp arasındaki doğal gazın maliyetini BOTAŞ karşılayacak. Bu sübvansiyon 11 ay sürecek. Yani seçim sonrasında da devam edecek.

CUMHURBAŞKANI İMZASIYLA KARARNAME ÇIKACAK

Düzenleme cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılacak. Bu sübvansiyonun Hazine’ye maliyeti ilk ay için 6 milyar TL, yıllık ise 50-55 milyar TL’yi bulacak. Kararname çıktıktan sonra konu Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gidecek; bunun için kaynak ayrılacak. Sonrasında EPDK, usul ve esasları belirleyecek. Kararname çerçevesinde gerekli çalışmalar yapılacak.

MALİYET YÜKÜ ŞİRKETLERE BİNDİRİLMEYECEK

Doğal gaz dağıtım şirketleri de unutulmadı. Bu yük, onların sırtına yüklenmeyecek. Doğal gaz dağıtım şirketlerinin dağıtım hizmet bedelleri, işletme giderleri de hesaplanacak; bunu Hazine karşılayacak. Görüştüğüm yetkililer, gazın kaynağıyla ilgili tartışmaların da yersiz ve anlamsız olduğunu söylüyor. Türkiye’nin satın aldığı gaz sisteme girdikten sonra şebekede birbirine karışıyor. Bu gazın hangi ülkeden satın alındığının hiçbir önemi yok. Şebekede birleşiyor ve tek gazmış gibi tüketiciye ulaşıyor.

ELEKTRİK İNDİRİMİNİN MALİYETİ 11 MİLYAR TL

Elektrik tarifelerindeki indirim ise bu ayki faturalarımıza yansıyacak. Hatırlayacağınız gibi ticaret ve sanayide yüzde 20’ye yakın, meskenlerde ise yüzde 15 oranında indirime gidilmişti.

Karar'da yer alan habere göre, *Elektrik faturalarındaki bu indirim, Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması (AUF) kapsamında şirketlerin geri ödemelerinden elde edilen kaynaktan sağlanmıştı. Maliyet bazlı fiyatlamadan tahsil edilen 11 milyar TL’yi aşkın kaynak, vatandaşa indirim olarak yansıtıldı."