Türkiye, seçimlere aylar kala kritik viraja girerken, Reuters, seçime giden yolu inceledi. Analizde EYT krizinin çözülmesine değinilirken, “yaklaşan seçimlerde ekonomik zorlukları hafifletmek için alınan önlemler harcamaları rekor seviyelere çıkaracak” denildi.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a göre, asgari ücreti, faturaları ve diğer alanları da kapsayan düzenlemelerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarda olduğu yirmi yılda en büyük siyasi sınavını teşkil eden seçim öncesinde seçmenlere yönelik olarak görüldüğü belirtiliyor.

Ajansın analizinde, kamuoyu yoklamalarında, cumhurbaşkanı ve iktidardaki AK Parti'nin son yıllarda liranın değer kaybetmesi ve yaşam maliyetlerinin artması nedeniyle halk desteğini kaybettiği de eklendi.

‘EKONOMİK BÜYÜME YAVAŞLAYACAK’

Değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ihracatı ve harcamaları artırmak için faiz oranlarını düşürme şeklindeki alışılmışın dışında politika programına rağmen, Türkiye'nin güçlü ekonomik büyüme oranının seçimlere doğru daha da yavaşlaması beklendiği kaydedildi.


Bununla birlikte, liranın son aylarda istikrar kazandığı ve Ankara'nın 2023 sonu enflasyonunun yüzde 24,9 olarak tahmin edilmesiyle enflasyonun gelecek yıl keskin bir şekilde düşmesi beklenirken yetkililer, seçim sırasında enflasyonun yüzde 40 olacağını tahmin ettiği belirtiliyor.

Öte yandan, analize göre, seçim öncesi harcamalar, hükümetin borçlanma maliyetlerindeki düşüşle ucuzladı. Bankaların hazine tahvillerini biriktirmelerini gerektiren bir dizi kural, 10 yıllık getirileri yüzde 26'lık zirveden tek hanelere indirdi.


‘300 MİLYAR LİRAYI GEÇEBİLİR’

Reuters'a konuşan bankacılar, etkilenen herkesin hemen emekli olmasını beklemediklerini söyledi ve hareketin enflasyonist olabileceğini ekledi. Bürümçekçi Araştırma ve Danışmanlık'ın Kurucusu Haluk Bürümçekçi, Türkiye'de her ay emekli olan 40 bin ila 50 bin kişiye ek olarak, değişiklik sonucunda 1,8 milyon kişinin daha emekli olacağını tahmin ederken, “Yıllık maaş yükünün yaklaşık 150-180 milyar lirayı bulması muhtemelken, hem kamunun hem de özel sektörün üstleneceği kıdem tazminatı yükü 300 milyar lirayı geçebilir" dedi.


ASGARİ ÜCRET ZAMMI ‘ENDİŞELENDİRİYOR’

Analizde, 2023 için asgari ücretin bir önceki yılın başında yapılan zamma göre yüzde 100 artırarak 8 bin 500 liraya çıkarıldığına değinilirken, “Enflasyonun baskısını azaltmayı amaçlayan zam, işverenlerin artan maliyetler ve işten çıkarmalar konusundaki endişelerini artırdığı” kaydedildi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, fiyatların artması nedeniyle işlerin kesileceğini söyledi.

Son olarak, Enerji ve Piyasalar Denetleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik tarifelerinde sanayi abone grubunda yüzde 16 düzeyinde indirim yapıldığını açıkladı.