Mahfi Eğilmez IMF'in Türkiye Tahminlerini Değerlendirdi:"Türkiye’de Ortalama Aylık Gelirin 39,5 Bin TL Olur mu" Mahfi Eğilmez IMF'in Türkiye Tahminlerini Değerlendirdi:"Türkiye’de Ortalama Aylık Gelirin 39,5 Bin TL Olur mu"

Kredi kartı taksitlerine sınırlama gelecek endişesi, beyaz eşya sektöründe paniğe yol açtı. Ocak ayında iç pazardaki satışlar yüzde 5 artarken, fiyatlar da fırladı. Sektör, taksit sayısının artırılmasını ve yeni teşvikler talep ediyor.

Türkiye beyaz eşya sektörü, ocak ayında iç piyasada satışların, kredi kartı taksit sayısında beklenen sınırlamaların etkisiyle yüzde 5 oranında artış gösterdiğini duyurdu. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından yapılan açıklamaya göre, taksit sayılarının azalmasına yönelik beklentiler, tüketiciler arasında 'panik alışveriş'e neden oldu. Beyaz eşya ihracatı ise ocak ayında yüzde 2 azaldı.

2024 yılının ilk ayı itibarıyla iç pazardan alınan güçle, sektörün geçen yıl yakaladığı ivmeyi sürdürdüğü ve istikrarlı bir giriş yaptığı belirtildi. TÜRKBESD raporuna göre, ocak ayında üretim adedi yüzde 3 artışla 2 milyon 519 bin 175 adete ulaştı. Aynı dönemde, 6 ana ürünün iç pazardaki satışları yüzde 22 arttı, toplam satışlar ise yüzde 5 yükseldi.

'PAZARI BOZABİLİR' UYARISI

Beyaz eşya sektörü, dış piyasalardaki daralmaya rağmen iç piyasadaki canlılık sayesinde üretim ve istihdamı koruma başarısını gösterdi. Ancak, kredi kartlarındaki taksit sınırlamalarının daha da sıkılaştırılacağı endişesi, tüketicilerin panik alışveriş yapmasına ve fiyatların artmasına yol açıyor. TÜRKBESD, bu durumun orta vadede tüketimi kesilerek pazarın daralmasına ve sektörde üretim ile istihdam yapısının bozulmasına neden olabileceğini ifade etti.

Karar'ın haberine göre, Sektör, iç pazarın canlılığını korumak ve büyümeyi desteklemek için kredi kartı taksit sayılarının artırılması gibi yeni düzenlemeler ve teşviklerin hayata geçirilmesini bekliyor. TÜRKBESD, kredi kartı taksit sayılarının azaltılması ve diğer vergisel düzenlemelerin, sektörün büyüme potansiyelini kısıtladığına dikkat çekiyor ve bu yönde adımların atılmasını talep ediyor.