Kur korumalı mevduat adı altında “fakirden alıp zengine verilirken” ve faizciye bol kazanç vaat edilirken, kur korumalı mevduattaki üst sınır da kaldırdı.

Bir taraftan, “Nas var, faize karşıyım” denirken, diğer taraftan kur korumalı mevduat adı altında “fakirden alıp zengine verilirken” ve faizciye bol kazanç vaat edilirken, kur korumalı mevduattaki üst sınır da kaldırdı. Böylece faizden kazananlara daha da yüksek kazancın önü açıldı.

BANKALAR VE YARARLANICILAR ARASINDA SERBESTÇE BELİRLENECEK

Kur korumalı vadeli mevduat hesaplarına uygulanan Türk Lirası faiz üst sınırı kaldırıldı. Bu mevduat hesaplarına uygulanacak faiz oranı, bankalar ve yararlanıcılar arasında serbestçe belirlenecek.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle Türk Lirası finansal araçlara olan talebin artırılması, finansal piyasaların etkinliğinin sağlanması, finansal piyasalarda derinliğin artırılması, döviz kurunda yaşanan istikrarın sürdürülerek finansal sektörün ve ulusal ekonominin sağlıklı gelişimine katkıda bulunulması hedefleniyor. Daha önce Türk Lirası kur korumalı mevduat hesaplarında, politika faizinin 3 puan üzerinde azami faiz uygulanabiliyordu.

KKM’YE 200 MİLYAR LİRA!

Döviz kurundaki artışı frenlemek amacıyla 2021 yılının sonunda uygulamaya konan ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye göre “bütçeye yükünün olmayacağı” söylenen KKM, halkın parasını faizcilere aktaran bir mekanizmaya dönüştü. Her kesimden vatandaşın, esnafın, sanayicinin, ihracatçıların ödedikleri vergiler “doları tutmak” adına icat edilen KKM yoluyla rantiyeye aktarıldı.

Son hesaplamalara göre, 2022 yılı bütçe gerçekleşmelerine göre, bir yıllık dönem zarfında Merkezi Yönetim Bütçesi’nden KKM için 92 milyar 538 milyon lira harcama yapıldı. Buna ilaveten 80 milyar lira civarında bir ödeme de Merkez Bankası tarafından yapıldı. Ayrıca KKM’den elde edilen gelire sağlanan vergi avantajlarının da 20 ila 30 milyar lira civarında olduğu tahmin ediliyor.

Bir 7 kişi ve yazı görseli olabilir