Seçim arifesinde dövizde yaşanan makas giderek açılması ve fiyat artışlarının devam etmesini değerlendiren muhalefet partilerinin ekonomi kurmayları iktidarı uyardı. Gelecek Partili Kerim Rota “TCMB kuru ile piyasa kuru arasındaki makas yüzde 5'e yükseldi. Çok yakında üreticiler fiyatlarına kur makası ve belirsizlik primi artışları yapacak, bu nedenle enflasyon daha da yükselecek” dedi.

Seçime günler kala dövizde yaşanan makas giderek açılıyor, fiyat artışları devam ediyor. Oluşan tablo ihracatçı ve üretici üzerinde büyük bir baskı kurarkan yaşananları değerlendiren muhalefet partilerinin ekonomi kurmayları hükümeti uyardı. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda enflasyonun giderek artacağına işaret ederek 'ev yapımı' krize dikkat çekti. Rota paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

'20 AY ÖNCE SERVET TRANSFERİ GİRİŞİMİ BAŞLADI'

“Bundan 20 ay önce 'Türkiye Ekonomi Modeli' adı altında art niyetli bir servet transferi girişimi başlatıldı. Bu girişim vatandaşa pazarlanırken söylenenler hepimizin hafızasında taze. Faizler inecekti, rekabetçi kur ile ihracatımız artacaktı, ithalatımız azalacaktı, cari fazlaya geçecektik, enflasyon sorunumuz ortadan kalkacaktı. 20 ayda enflasyon yüzde 85'i gördü. Halen de dünyanın en yüksek 10 enflasyonundan birinin içinde yaşıyoruz. Cari açık ise rekor kırdı.

kerim-copy.jpg
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota

'FAİZİN YÜZDE 8.5 OLDUĞUNA SADECE CUMHURBAŞKANI İNANIYOR'

Ülkede faizin yüzde 8.5 olduğuna inanan sadece Cumhurbaşkanı kaldı. Mevduat faizi 20 yılın en yükseğinde. Bankalar kredi vermiyor, alabilenler ise tüketici kredisine yüzde 40'dan yüksek faiz ödemek zorunda. TCMB faizi nasıl kimsenin itibar etmediği bir gösterge haline geldiyse, maalesef TCMB döviz kuru da artık o hale geldi. TCMB kuru ile piyasa kuru arasındaki makas yüzde 5'e yükseldi. Daha da yükselmesi olası. Çok yakında üreticiler fiyatlarına kur makası ve belirsizlik primi artışları yapacak, bu nedenle enflasyon daha da yükselecek.

'KATMA DEĞERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ EV YAPIMI BELİRSİZLİĞE GİTTİ'

Son 20 ayda kurların rekabetçi hale gelip gelmediğini ise ihracatçıya sorun. Buna ilave olarak "Resmi kur" dan ihracat ve hizmet gelirlerinin en az yüzde 40'ını bozmak zorundalar. Üretimleri için gerekli ham madde için dövizi ise "piyasa kurundan" satın almak zorundalar. İhracatta zaten düşük olan katma değerimizin önemli kısmı bu ev yapımı belirsizliğe gitmeye başladı. Bu tablonun sorumlusu hükümet ve bağlılıkları ülkemiz yerine iktidar partisine olan bürokratlardır.

Bu liyakatsizler yüzünden tüm finansal göstergelerimiz "Adı var kendi yok" göstergeler haline geldi. Ülkenin kaynaklarının, katma değerinin ve birikimlerinin de "Adı var, kendi yok" haline gelmemesi için son fırsatımız 14 Mayısta. Ülkemizin kaybedecek değil 14 günü, 14 saati bile yok. O nedenle gelin ilk turda bu işi bitirelim.”

'MB'NİN AÇIKLADIĞI DÖVİZ KURUNUN GEÇERLİLİĞİ YOK DEMEK'

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz ise Merkez Bankası politikalarını eleştirdi. Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

untitled-1-copy.jpg
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz

“Merkez Bankası tarihinin en liyakatsız yönetimi sonunda bunu da yaptı. Sistemi öyle zorladılar, öyle bozdular ki önce enflasyon kontrolden çıktı, şimdi de piyasadaki döviz kuru ile TCMB gösterge kuru arasındaki makas yüzde 5'e ulaştı. Bu anomali hem şirketlerimizi ateşe atıyor hem zarara uğratıyor. Şirketler bu riski bertaraf etmek için müşterilerine gösterge kuru değil, piyasa kurunu dikkate alacaklarını açıklamaya başladı.

Bu ne mi demek? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı döviz kurunun geçerliliği yok demek. Milli paramızın itibarını korumakla görevli olan kurum kendi itibarını beş paralık etti, kendini kimsenin dikkate almadığı bir kuruma dönüştürdü. Ne açıkladığı politika faizine inanan var ne açıkladığı döviz kuruna.”

Kaynak: Karar