Hükümetin uyguladığı politikalar son yıllarda ekonomik göstergeleri altüst etti. Altüst olan göstergelerden biri de faizler...

Yüksek enflasyon ve yüksek cari açık ortamında enflasyon ve döviz kurlarını frenlemek için faizler yükseltilirken, farklı mevduat türleri arasında büyük farklar ortaya çıktı. 

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 1-3 ay vadeli TL mevduat faizlerinde ortalama oran önceki hafta bir önceki haftaya göre 1,10 puanlık artışla yüzde 52,03'e yükseldi. 

Bankalarca 1-3 ay vadeli TL mevduatlara fiilen uygulanan azami faiz oranı ise Aralık 2023 itibarıyla yüzde 70 seviyesinde bulunuyor.

Mevduat faizinde ortalam oran yüzde 52 olsa da bu oran daha çok yüksek hacimli döviz dönüşümlü kur korumalı mevduattan (DDKKM) standart TL mevduata geçişlerde geçerli oluyor. 

Birçok vatandaş ise düşük hacimli normal TL mevduat için yüzde 40-45 aralığında faiz oranları ile karşılaşıyor.

Mevduatta en yüksek faiz ile ortalama faizler arasındaki fark 20 puana yaklaşıyor. Bu fark iki sene önce şubatta 1-2 puana kadar düşmüştü.

Bir özel bankada bugün itibarıyla DDKKM'den standart TL mevduata dönüşe yüzde 58 faiz verilirken, DDKKM'den dönüşlü olmayan standart TL mevduat için bu oran yüzde 44'te kalıyor.

Prof. Dr. Hakan Kara'nın paylaştığı grafik...

'SERVETLERİNİ KORUYABİLİYORLAR'

Sözcü'nün haberine göre,  Konuyla ilgili X hesabından paylaşımda bulunan TCMB Eski Başekonomisti Hakan Kara, "Son yıllarda KKM ve yüksek enflasyon ortamı, kaynak dağılımını önemli ölçüde bozdu. Somut bir örneğini mevduat faizlerinin dağılımında görebiliyoruz" dedi.

Azami mevduat faizi ve ortalama mevduat faizi arasındaki farkın son yıllarda giderek açıldığına işaret eden Kara, "Azami faizin bu kadar yüksek olmasının nedeni muhtemelen dövizden dönüşümlü KKM ve yüksek hacimli mevduatlar. Verinin detayı açıklanmadığı için tam olarak teyit edemesek de mevcut gözlemlerle bu konuda güçlü bir kanaat oluşturabiliriz" yorumunda bulundu.

"Konuya aşina olmayanlar için bunun anlamını söyleyeyim" diyen Prof. Dr. Kara, şöyle devam etti: 

"Sıradan TL mevduat enflasyona karşı sürekli kaybettirirken yüksek miktarlı mevduat sahipleri ve özellikle KKM’ciler reel servetlerini koruyabiliyor, hatta artırabiliyorlar. 

Oysa KKM’ye bu ayrıcalığı tanımak yerine mevduatın geneline daha tatminkâr bir getiri sunulsa zaten KKM’ye gerek kalmayacak."