Ekonomist Mahfi Eğilmez, Ramazan pidesi fiyatlarındaki değişimi ele alarak Türkiye ekonomisine dair çarpıcı yorumlarda bulundu. Eğilmez, pidenin gramajının düşmesine ve fiyatının artmasına dikkat çekerek, "shrinkflasyon" ve "greedflasyon" terimleriyle durumu açıkladı. Eğilmez ayrıca, gerçek enflasyonun TÜİK'in açıkladığı gibi yüzde 64 değil yüzde 130 olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin önde gelen ekonomistlerinden Mahfi Eğilmez, Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri olan Ramazan pidesinin fiyatları üzerinden Türkiye ekonomisinin durumuna dair çarpıcı yorumlarda bulundu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla gündeme oturan Eğilmez, bu yılki Ramazan pidesi fiyatlarını ele alarak, ülkedeki ekonomi politikalarını ve enflasyonun etkilerini sorguladı.

Devletin Varlıklarını Satmak İçin Beş Koldan İhaleye Çıktılar Devletin Varlıklarını Satmak İçin Beş Koldan İhaleye Çıktılar

Karar'dan Büşra Akdaş'ın haberine göre, Eğilmez'in ifadelerine göre, geçen yıl 300 gram ağırlığındaki Ramazan pidesi 10 Türk Lirası'ndan satılırken, bu yıl aynı ürünün gramajı 250 grama düşürülmüş ve fiyatı 15 Türk Lirası'na yükseltilmiş. Ekonomist, bu durumu "shrinkflasyon" ve "greedflasyon" terimleriyle açıklarken, ürünlerin hem küçüldüğünü hem de fiyatlarının haksız yere artırıldığını vurguladı. Eğilmez, "Pide mi alıyoruz ekonomiye giriş dersi mi belli değil" diyerek, yaşananların sadece bir pide meselesi olmadığını, daha geniş ekonomik sorunların bir yansıması olduğunu belirtti.

Hayatımız İş: Dr. Mahfi Eğilmez - Harvard Business Review TürkiyeMahfi Eğilmez

'GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 130'

Eğilmez, sonraki paylaşımında ise Türkiye'deki gerçek enflasyon oranına dikkat çekti. Kendi hesaplamalarına göre enflasyonun TÜİK'in açıkladığı gibi yüzde 64 değil yüzde 130 seviyesinde olduğunu belirten Eğilmez, pide, domates ve kitap gibi günlük hayatta sıkça karşılaşılan ürünlerin fiyatlarının astronomik seviyelere ulaşmasının altında yatan sebebin yanlış ekonomi politikaları olduğunu savundu. Eğilmez, "Gerçek enflasyon % 130. Pide, domates ya da kitap fiyatının buralara gelmesinin tek sebebi yanlış ekonomi politikasının yol açtığı enflasyon" ifadeleriyle, yaşanan fiyat artışlarının sorumlusunun siyasal iktidar olduğunu öne sürdü ve soruların doğrudan onlara yöneltilmesi gerektiğini vurguladı.

Menekşe Yılmaz

26 Şub 2024@meeeeenekseee

Şaka gibi, gramaj ile düzeltirsen 300 gramlık pide 10 TL'den 18 TL'ye çıkmış; %80 artmış. TÜİK'in gıda enflasyonu da %70 zaten. Bu mu shrinkflasyon+greedflasyon? Çok basit bir soru soruyorum; 2017'de 27.5 TL, 2022'de 35.71 TL olan bir kitap şimdi nasıl 220 TL oluyor?

Resim

Mahfi Eğilmez

@mahfiegilmez

Geçen yıl 300 gram Ramazan pidesi 10 TL idi. Bu yıl 250 grama düşmüş, fiyatı da 15 TL'ye yükselmiş @barisesen Shrinkflasyon + Greedflasyon söz konusu. Pide mi alıyoruz ekonomiye giriş dersi mi belli değil.

Mahfi Eğilmez

@mahfiegilmez

Defalarca söyledim, bir kez daha söyleyeyim. Gerçek enflasyon % 130. Pide, domates ya da kitap fiyatının buralara gelmesinin tek sebebi yanlış ekonomi politikasının yol açtığı enflasyon. O nedenle bu soruyu siyasal iktidara sormak lazım.