Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, kur korumalı mevduattan kaynaklanan toplam zararın 833 milyar TL olduğunu kaydetti. Karahan, asgari ücret hakkında ise "Bir numaralı risk değil" dedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Merkez Bankası Kanunu gereğince bankanın uyguladığı politikalar ve faaliyetlerine ilişkin milletvekillerine sunum yaptı. Karahan, konuşmasında Kur Korumalı Mevduatın (KKM) devlete getirdiği zararı da açıkladı.

TBMM’de ilk kez sunum yapan Karahan, enflasyon hedeflerinin gerçekçi olduğunu belirterek, hedefi bütün verilerle birlikte yeniden gözden geçirdiklerini söyledi. Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Karahan, "Enflasyonla mücadele programımız kesinlikle sıcak para üzerinden değil.

Talep üzerinden, talebi kontrol ederek enflasyonu düşürme amaçlı. Bununla birlikte enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarında bozuklukları düzeltme amaçlı. Bu beklentilerde ve fiyatlama davranışlarında düzelme oldukça zaten ithalat da normalleşecek. Bununla birlikte cari açıkta kalıcı iyileşme olacak" dedi.

KKM’NİN ZARARI 833 MİLYAR
KKM’den kaynaklanan zarar ile ilgili bir soruya Karahan, "KKM’ye olan talep azaldı. 70 milyar doların altına geldik. Kademeli bir azalma öngörüyoruz. KKM kaynaklı toplam zarar 833 milyar TL. Bu zararın büyük kısmı kur farklarından kaynaklanıyor” diye cevap verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TCMB başkanını görev süresi dolmadan değiştirme yetkisini iptal etmesi üzerine Karahan, "Bu karar oldukça kapsamlı, Merkez Bankası’na özgü değil. Benim yorum yapmam doğru olmayacak" ifadelerini kullandı.

Türk Lirasının değer kaybını durdurmak ve düşük faiz nedeniyle dövize olması muhtemel bir yönelişi önlemek için devreye alınan KKM, faydadan çok zarar verdi.

24 Milyar Dolarlık Sıcak Para Geldi:Dünyanın En Yüksek faizini Alan Kaçıyor 24 Milyar Dolarlık Sıcak Para Geldi:Dünyanın En Yüksek faizini Alan Kaçıyor

Türk Lirasının değer kaybını durdurmak ve düşük faiz nedeniyle dövize olması muhtemel bir yönelişi önlemek için devreye alınan KKM, faydadan çok zarar verdi. TL’deki değer kaybına ve dövizdeki artışa engel olamayan KKM, hem fakirden zengine bir servet transferi oldu hem de Merkez Bankası bilançosunda 818,2 milyar lira zarara neden oldu. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, KKM kaynaklı zararın Merkez Bankası’nın faaliyet raporunda da yazdığını ve bu tutarın üstü kapalı olmadığını belirterek, “KKM kaynaklı zarar 833 milyar lira” dedi.

YİNE HAKLIYI VE DOĞRUYU TESBİT....

İktidarın, ekonomiyi bataktan kurtarma ve Türk lirasının değerini koruma adına çok faydalı bir politikaymış gibi piyasaya sürdüğü Kur Korumalı Mevduat (KKM), gelinen noktada, ülkemize ağır bir ekonomik tahribat bıraktı. Türkiye’nin önde gelen medya kuruluşlarının öve öve bitiremediği Kur Korumalı Mevduat meselesinde öngörülü bir bakış açısı koyan yine sadece Millî Gazete olmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Merkez Bankası Kanunu gereğince Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalar ve faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme amacıyla ilk kez milletvekillerine sunum yaptı.

Karahan, KKM’den kaynaklı ne kadar yük ve zarar oluştuğuna ilişkin soruya şu cevabı verdi: “KKM kaynaklı toplam zarar 833 milyar TL. Bu zararın yüzde yüzünden fazlası oradan kaynaklanıyor, faaliyet raporumuzda açıklamıştık. Kur farklarından ileri geliyor. Bu da geçen yaz yaşanan kur atağıyla ilgili bir durum. Son dönemde kur makul seviyelere geldikçe KKM’nin yükü olmuyor.”

Kaynak: ANKA

Editör: Ahmet Kacır