Deprem sonrası tüketicilerin beklenti ve ihtiyaçlarının değişmesiyle birlikte gayrimenkul piyasasında hareketlilik yaşandı. Eski yapılardaki konut stoku artış kaydederken yüzde 10-15 seviyesinde düşüş de gerçekleşti. Eski evlerdeki kiralık fiyatlarının bir dönem daha düşük seyrini sürdüreceğini belirten gayrimenkul uzmanları Avrupa Yakası'nda Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar; Anadolu Yakası'nda ise Maltepe ve Kartal gibi bölgelerde satılık ve kiralık ilanlarında artış olduğunu belirtti.

Deprem felaketi sonrası olası İstanbul depremine çevrilen gözler endişeleri artırdı. Vatandaşlar felakette moloz yığınına dönen binalardan sonra konutta beklentilerini ve ihtiyaçlarını değiştirdi. Eski binalardan kaçan vatandaşlar şehir merkezinden yapılaşmanın yeni olduğu yerlere göç etmeye başladı.

Milliyet'e konuşan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı gayrimenkul sektöründeki değişimleri anlattı.

Özelmacıklı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Özellikle oturdukları yapıların depreme dayanıklılığını sorgulayan kiracılar ve mal sahipleri bu noktada daha yeni yapıları tercih etmeye çalışıyorlar. Son dönemde eski yapılar bu eski yapılardaki çok katlı olan binalar tercih edilmiyor.

Eski yapılar insanlar tarafından da kiralama ve satın alma noktasında öncelik durumunda değil. Bu çerçevede alternatif yerleri olanlar kiracılarının evlerinden çıkmasını istiyorlar. Daha yeni yapıda evleri varsa kiracılarının tahliyesini isteyip kiracıların boşalttığı evlere geçmek isteyen mal sahipleri var.

İSTANBUL’DA TERCİH EDİLEN İLÇELER

Ya da özellikle deprem sonrasında yapılmış Başakşehir’deki bazı bölgeler başta olmak üzere Anadolu Yakası’nda Çekmeköy gibi, Ümraniye gibi alanlar olmak üzere insanlar yeni yapılmış yapıları tercih ediyorlar.

Gayrimenkul piyasalarında deprem gerçeği biraz daha unutulana dek eski yapılardaki konut stoku biraz daha artış gösterecektir. Fiyatların da biraz daha diğer gayrimenkullere göre geride seyredeceğini söylemek mümkün.

Yeni evlerdeki konut fiyat endeksi daha yüksek oranlarda çıkıyor ama eski evlerde bu endeks düşüyor. Bu evlerin artık genel anlamda çaresi kentsel dönüşüm çerçevesinde yenilenmek olacaktır.

Bu noktada bazı müteahhitler de bu tür evleri takip ediyorlar. Bu tür taşınmazları satın alıp orada yeni bir bina yaparak orada bir kentsel dönüşüm imkanı varsa bunu değerlendirmek istiyorlar.

Bazı yatırımcılar eski evleri tercih edebiliyorlar. Bina kentsel dönüşüme girerse fayda sağlamak istiyorlar.

1 AYLIK DURGUNLUK

Deprem çerçevesinde baktığımızda genel anlamda hareketliliğin eski evlerdeki durgunluk son 1 aydır var. İlan yorgunluğu var diyebiliriz. Bazı mal sahipleri evler için gerçekten de yüksek fiyat istiyor.

Aslında eski evini satıp başka bir yerde çok daha yeni bir ev alma hayali kuruyorlar. Artan fiyatlar çerçevesinde bunu da her yerde yapabilmeleri mümkün değil.

PİYASALARDA KARGAŞA VAR

Piyasada değerler açısından önemli bir kargaşa var. Birçok mal sahibinin yüksek fiyatları nedeniyle gayrimenkulün satışı bu dönemde zorlaşıyor. Bu tür daireler talep görmediği için de sanki bu daireler satılmıyormuş gibi de algılanıyor.

Emlak işletmeleri piyasayı biraz daha genel anlamda okudukları için mal sahiplerini daha doğru fiyat içinde yönlendiriyorlar. Bu ilanlar daha kalmaya devam edecek gibi gözüküyor.

‘MART AYINDA YÜZDE 80 ARTTI’

Mart ayında genel anlamda konut satışları şubata göre artış gösterdi. Şubat ayına göre tüm gayrimenkul satışlarının yüzde 80 civarında arttığını görüyoruz. Tercih özellikle EYT sonrasında mümkünse İstanbul dışındaki alternatif yaşam alanlarını tercih etme noktasındadır.

YÜZDE 10-15 ARASI DÜŞÜŞ

Eski dairelerde fiyat düşüşü var. Kiralıkta buna yüzde 10-15 seviyesinde diyebiliriz. Diğerlerinde satılıklarda ise herhangi bir şekilde bu hissedilmeye başlamadı. Çünkü satılıklarda biraz daha bekleme dönemi daha uzun olabiliyor.

Öğrencilerin gelmeye başlamasıyla nispeten ‘bu dengeye oturur mu?’ bilmiyoruz ama barınma problemlerinin devam etmesi nedeniyle öğrenciler mümkün olduğu kadar uzaktan eğitimle süreci değerlendirmek istiyor.

‘FİYATLAR BİR DÖNEM DAHA DÜŞÜK KALACAK’

Eski evlerdeki kiralık fiyatları bir dönem daha düşük seyrini sürdürecek gibi gözüküyor.

EN ÇOK HANGİ İLÇELERDE SATILIK VE KİRALIKLAR ARTIŞTA?

Eski yapı stokunun olduğu yerler diyebiliriz. Bu ilçelerin bir kısmında yeni evler de var ama Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar bunlar Avrupa Yakasında daha yoğun.

Nispeten de Anadolu Yakasında Maltepe, Kartal, bu tür bölgelerde eski yapı ilanlarında artışlar var. Satılık ve kiralık ilanlarda artışlar var.”