Millî Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın tesis ettiği Havuz Sistemi’nin mimarlarından olan ekonomist Prof. Dr. Osman Altuğ, kayıt dışı ekonomi sorununa dikkat çekerek, “Vergi sistemi bozuk olursa sisteme karşı isyan başlar. Müşteri KDV vermemek için fatura almaz, satıcı da gelir vergisi vermemek için fatura kesmez. Sistemin düzgün ilerlemesi için İslâm ekonomisinin ilkelerine uymamız lazım. Yani dinimize göre ekonomi kayıtlı olacak ve liyakatli insanlar ekonomiyi yönetecek. Türkiye’de Erbakan Hoca dışında kimse kayıtlı ekonomi için çalışmadı” dedi.

 Türkiye'de ekonomideki kötü gidişat giderek derinleşiyor. Artan enflasyon, hane halkının azalan alım gücü, döviz kurlarındaki rekor yükselişlerin temel nedeni ülkemizin çarpık ekonomi politikalarından geçiyor. Özellikle de vergi sistemindeki dengesizlik, işvereninden, çalışanına kadar hemen her kesimi mağdur ediyor. Millî Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın ekonomi alanında attığı en büyük adım olan Havuz Sistemi’nin mimarlarından olan Ekonomist Prof. Dr. Osman Altuğ ile Türkiye'nin kayıt dışı ekonomisini konuştuk. Ekonomik sıkıntıların büyük oranda kayıt dışı ekonomi ve buna bağlı olan vergi sistemi olduğuna değinen Osman Altuğ önemli değerlendirmelerde bulundu.

 “HERKESTEN ORANTILI ŞEKİLDE VERGİ ALINMASI LAZIM”

Ekonomideki temel soruna dikkat çeken Ekonomist Prof. Dr. Osman Altuğ, “Türkiye serbest pazar ekonomisiyle kalkınmaya çalışıyor. Yani özel sektörle istihdam ve kalkınma sağlanmak hedefleniyor. Ancak ülkemizde serbest pazar ekonomisi helalinden yürütülen bir sistem değil. Çünkü Türkiye’de kayıt dışı bir ekonomi var. Vergi sisteminde ciddi şekilde kusurlu. Ülkemizdeki her kesimden sağlıklı bir şekilde vergi alınmadığı için vergi verenlere yüklenen bir sistem oluştu. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın gibi bir mantık var. Bu da yanlış, herkesten orantılı şekilde vergi alınması lazım. Eğer böyle olmazsa vergi sisteminin meşruiyeti tartışma konusu haline gelir. Zaten Türkiye’de meşru bir vergi sisteminden bahsetmek mümkün değil. Mesela sosyal güvenlik primi konusu. Dünyanın hiçbir yerinde işverenden yüzde 36 sosyal güvenlik primi alınmıyor. Mesela gelir vergisi yüzde 50’yi buluyor. ÖTV’si, KDV’si vs. derken ülke genelinde garip bir vergi sistemi kurulmuş” ifadelerini kullandı.

 “DÜZGÜN BİR VERGİ SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI LAZIM”

Serbest piyasa ekonomisinin kurallarına göre uygulanmadığını belirten Osman Altuğ, “Türkiye’deki ekonomi sisteminin sağlık yürümesi için düzgün bir vergi sisteminin oluşturulması lazım. Bu da nasıl olacak? Kayıt dışı ekonomiyi, kayıt altına almamız lazım. Avrupa Birliği’ne (AB) girişimizin ön şartı olarak kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması gerek. Yıllardır Türkiye bu şartı sağlayamadığı için alınmıyor. Yani AB’ye alınmamızın sebebi Müslüman bir ülke olmamız falan değil. Türkiye ekonomisi kurulduğu ilk günden bu yana hep kayıt dışı olarak gelişti. Amerika ve Avrupa ülkeleri ekonomilerini kayıt altına alabildikleri ve bu doğrultuda düzgün bir vergi sistemi oturtabildiği için iyi bir ekonomi sistemleri var” şeklinde konuştu.

 “KAYIT DIŞI EKONOMİDE VERGİ SİSTEMİ BOZULUR”

Osman Altuğ, kayıt dışı ekonominin nedenlerine değinerek, “Türkiye’deki vergi sistemin temel sorunu verginin gelirden değil, giderden alınıyor olmasıdır. Ama ülkemizde vatandaş gelir vatandaşı. İnsanımızın gerçek geliri üzerinden vergilendirilmesi lazım. Bu da kayıt dışı ekonominin oluşmasına neden oluyor. Bu o kadar büyük bir soruna neden oluyor ki Türkiye kime ne kadar borcu var, kime ne kadar faiz ödüyor onu bile tam bilmiyor. Karma karışık bir durum var. Sözde Müslüman bir ülkeyiz ama İslam’ın ön gördüğü ekonomiyi hiç umursamıyoruz. Batı bizden daha çok uyuyor İslam’ın ekonomi modeline. İslam ekonomisine göre birinci şart kayıttır. İslam’da kayıt dışı ekonomi olmaz. Kayıt dışı ekonomide vergi sistemi bozulur ve bu sefer de sistem sürekli açık verir” diye konuştu.

“İslam ekonomisinin ilkelerine uymalıyız

 “İSLÂM EKONOMİSİNİ BİZDEN ÇOK BATI UYGULAMIŞ”

Osman Altuğ, “Vergi sistemi bozuk olursa bu sefer sisteme karşı isyan başlar. Müşteri KDV vermemek için fatura almaz, satıcı da gelir vergisi vermemek için fatura kesmez. Bozuk vergi sistemi vatandaşı buna mecbur ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar vergi alınmıyor Dolayısıyla da sistem daha da yozlaşıyor. Böyle olunca vergi geliri giderimizi karşılamıyor ve lastik patlıyor. Sistemin düzgün ilerlemesi için İslâm ekonomisinin ilkelerine uymamız lazım. İslâm ekonomisinin iki temel esası vardır. Bir kayıt, iki kalite. Yani dinimize göre ekonomi kayıtlı olacak ve liyakatli insanlar ekonomiyi yönetecek. Ancak bizde bu yok. Ekonomiyi kayıt altına alır, ekonomiyi ehil insanların yönetimine verirsen o zaman sorun kalmaz. İslâm ekonomisini bizden çok Batı uygulamış. Onlar da şimdi güçlü ekonomileriyle dikkat çekiyor” diyerek ekonomideki sorunların nasıl çözüleceğine işaret etti.

 “ERBAKAN HOCA DIŞINDA KİMSE KAYITLI EKONOMİ İÇİN ÇALIŞMADI”

Osman Altuğ, “Erbakan Hoca ekonomide köklü reformlara imza atacağı zaman bizi de göreve davet ettiler. O dönemde Havuz Sistemi’ni kurduk. Havuz Sistemi’nin temeli geliri, gideri kayıt altına almak ve bu doğrultuda tüm gelirin-giderin ortak bir havuzda toplanmasını sağlamak üzereydi. Havuz Sistemi’nin yakaladığı başarı görülünce de zaten bazı kesimler hemen huzursuz oldu. Çok insanın ayağına bastık. Türkiye’de Erbakan Hoca dışında kimse kayıtlı ekonomi için çalışmadı. Çünkü ülkemizde ekonomi dışında siyaset de kayıt dışı. Şu an siyaset yapanların hepsi patron ve işveren kesimi. Siyasetin sponsorları büyük sermaye grupları. Bu durum böyle devam ettikçe vergi sistemi düzelmez ve dolayısıyla da kayıtlı ekonomi sadece lafta kalır” dedi.

Kaynak: Milli Gazete / Onur Şehmus Şahin