Son yılların en ağır krizlerinden birini yaşayan Türkiye’ye, 6 yıllık bir aranın ardından IMF heyeti geliyor. Yıl sonunda yapılacak ziyarete ilişkin iddialar gündeme gelirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı, konuyla ilgili açıklama yaptı. Heyetin, Türkiye tarafından davet edildiği iddialarını yalanlayan bakanlık, IMF’nin teknik ve rutin bir ziyaret gerçekleştirebileceğini kaydetti.

Günden güne artan ekonomik kriz, vatandaşları bunaltmaya devam ediyor. Kira fiyatları başta olmak üzere gıda enflasyonunun tavan yapması ile birlikte alım gücünü yitiren milyonlarca vatandaş, krizi atlatmanın yollarını ararken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi, Batı sermayesini çözüm aracı olarak görüyor. Bu doğrultuda Batı sermayesini ülkeye çekebilmek için adımlar atmaya başlayan ekonomi yönetimi, işe politika faizlerini artırarak başlamıştı. Şimşek ve ekibinin göreve başladığı tarihlerde yüzde 8,5 bandında olan politika faizi, sadece üç ay içerisinde yüzde 25’lere çıkartıldı.

Kademeli faiz uygulamasını sürdürecekleri anlaşılan Şimşek ve ekibi, göreve başladıklarından bu yana Amerika ve İngiltere’de bulunan sermaye gruplarıyla sık sık temaslarda bulunuyor. Bu bağlamda yeni bir adım atmak isteyen Şimşek’in yeni hedefi 6 yıldır Türkiye’ye gelmeyen IMF ile görüşmek. Söz konusu iddia geçtiğimiz günlerde kamuoyu gündemine bomba gibi düşerken Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamanın girişinde IMF heyetinin Türkiye’nin talebiyle ülkeye geleceği iddiası kesin bir dille yalanlanırken ziyaretin yapılacağı ise doğrulandı. Görüşme takvimine ilişkin tarih paylaşmayan bakanlık yetkilileri, ziyarete ilişkin ise ekibe yeni üyeler katıldığı için diğer ülkelerde mutat olduğu üzere, yeni ekibin, ülkeyi tanımak, kendi paydaşlarıyla tanışmak ve Türkiye’nin son dönemdeki ekonomi politikalarını daha yakından öğrenmek isteyebilecekleri için teknik ve rutin bir ziyarette bulunabileceğini belirtti.

IMF HEYETİNE YENİ EKONOMİ POLİTİKALARINA İLİŞKİN SUNUM YAPILACAK

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, genel seçimler öncesinde sıklıkla eleştirdiği ve bir dönem “IMF’nin Türkiye’den 5 milyar dolar borç istediğini” açıklamasının üzerinden daha birkaç yıl geçmiş olmasına rağmen IMF heyeti Türkiye’ye geliyor. Görüşme takvimine ilişkin net bir bilgi bulunmamasına rağmen bakanlığın görüşmeyi “teknik ve rutin” bir zemine oturtması dikkat çekti. Türkiye’ye en son 2017 yılında geldiği görülen IMF yetkililerinin, 6 yıllık bir aranın ardından görüşme yapmaya gelmesine kuşkuyla bakılıyor.

Diğer taraftan yapılacak görüşmede Şimşek ve ekibinin göreve geliş tarihlerinden bu yana uyguladıkları ekonomi politikalarını ilişkin sunum yapabilecekleri belirtiliyor. Heyetin görüşme trafiğini tamamlamasının ardından Türkiye ekonomisi ile ilgili bir rapor açıklayacağı belirtilirken, döviz ihtiyacından dolayı yatırım beklentisi içerisine giren Şimşek ve ekibinin raporda olumlu ifadelerin yer etmesine ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: Milli Gazete / Ali Ekber