Hazine 5,6 milyar liralık kira sertifikası ihraç etti
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 yıl vadeli 5 milyar 683 milyon 850 bin liralık sabit getirili kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 5 milyar 683 milyon 850 bin lira tutarında 2 yıl vadeli sabit getirili kira sertifikası ihracı yaptı.
Bakanlığın internet sitesindeki açıklamaya göre, 5 milyar 683 milyon 850 bin lira tutarında, 17 Nisan 2024 valörlü, 15 Nisan 2026 itfa tarihli sabit kira getirili kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi.
Kira sertifikası almaya hak kazanan bankalara, satış tutarları bilgisi, bugün Merkez Bankası Ödeme Sistemleri İhale Sistemi aracılığıyla iletilecek.
31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nin ardından belediyelerde dönen yolsuzluk, israf bir kez daha gözler önüne serildi.
Seçimlerin ardından el değiştiren il ve ilçe belediyelerinin borç batağında olduğu yeni gelen başkanların belediye binalarına astırdıkları afişlerle ortaya kondu.O partiden bu partiye geçen belediyelerin yeni başkanları, belediyelerin içinde bulunduğu borç batağını binalara astıkları afişlerle kamuoyunun dikkatine sundu. Nüfusları az olan ilçelerdeki astronomik borç rakamları, ülkemizde belediyeciliğin hizmet değil rant kapısı olarak görüldüğü gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.
BELEDİYELER BORÇ BATAĞINDA
31 Mart Yerel Seçimleri ile birlikte Denizli Büyükşehir Belediyesi AKP’den CHP’ye geçti. CHP’li Bülent Nuri Çavuşoğlu, yayımladığı borç tablosuyla Denizli’nin 11 milyar 130 milyon TL borcu olduğunu duyurdu. Bu borçların 2 milyar 658 milyonunu ise yüzde 55 faizle alınan krediler oluşturuyor.
31 Mart Yerel Seçimleri ile birlikte Bartın Belediyesi MHP’den CHP’ye geçti. CHP'li Muhammet Rıza Yalçınkaya, yayımladığı borç tablosuyla Bartın’ın toplam 251 milyon TL borcu olduğunu duyurdu. Belediyenin Vakıflar Bankası’na 50 milyon TL, İller Bankası’na 41 milyon TL, Denizbank’a ise 1 milyon TL borcu var. Aynı zamanda belediyenin 54 milyon TL vergi borcu bulunuyor.
Seçimle birlikte Afyonkarahisar-Bolvadin Belediyesi AKP’den MHP’ye geçti. Belediyenin toplam borcu 424 milyon TL. Devlet Su İşleri’ne olan borç 264 milyon TL, İller Bankası’na olan borç 83 milyon TL.
31 Mart Yerel Seçimleri’nden sonra İstanbul-Sancaktepe Belediyesi AKP’den CHP’ye geçti. CHP'li Alper Yeğin, yayımladığı afişle Sancaktepe Belediyesi’nin toplam 1 milyar 946 milyon Türk Lirası (TL) borcu olduğunu duyurdu. Müteahhitlere olan borç 804 milyon TL.
Seçimle birlikte İzmir-Kiraz Belediyesi AKP’den CHP’ye geçti. Belediyenin toplam borcu ise 332 milyon TL olarak açıklandı. Belediyenin Ziraat Bankası’na 112 milyon TL, İller Bankası’na 72 milyon TL kredi borcu, piyasaya 63 milyon TL borcu bulunuyor.
31 Mart Yerel Seçimleri’nde Tekirdağ-Keşan Belediyesi AKP’den CHP’ye geçti. Belediye binasına asılan afişe göre Keşan’ın toplam borcu 483 milyon TL.
Seçimle birlikte Nevşehir-Ürgüp Belediyesi AKP'den CHP'ye geçti. CHP’li Ali Ertuğrul Bul, Ürgüp Belediyesi’nin borçlarını 68 milyon TL olarak duyurdu. Belediyenin müteahhitlere 17 milyon TL, piyasaya 10 milyon TL, personellere 14 milyon TL, İller Bankası’na da 14 milyon TL borcu var.
31 Mart'ta kayyumun yönettiği Suruç'u Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) adayı Ayten Kaya kazandı. Suruç’un 176 milyon TL borcu var. Bu borçların 36 milyon TL’sini seçimden iki ay önce çekilen banka kredisi oluşturuyor.
31 Mart'ta Gölbaşı MHP'den CHP'ye geçti. Yakup Odabaşı, toplam 1 milyar 60 milyon TL borcu bulunan Gölbaşı Belediye'si Türkiye'nin kişi başına en fazla borç düşen belediyesi konumunda olduğunu duyurdu.
Esenyurt Belediyesi yerel seçimde yine CHP'de kalsa da yeni seçilen Belediye Başkanı Ahmet Özer, son aylarda birçok ihale ile kendilerine 3 milyar TL'nin üstünde bir borç devredildiğini duyurdu.
Yerel seçimle birlikte Hatay Büyükşehir Belediyesi CHP'den AKP'ye geçti. Yeni Başkan Mehmet Öntürk, Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin borcunu 7 milyar TL'nin üzerinde olarak duyurdu.
Milli Gazete'nin haberine göre, 31 Mart'ta Denizli Tavas Belediyesi Akp'den CHP'ye geçti. CHP’li Kadir Tatık, Tavas Belediyesi'nin borçlarını 61 milyon TL olarak duyurdu.