Merkez Bankası (TCMB), mal ve hizmet tedarikinde geç ödemelerde uygulanacak temerrüt faiz oranını yüzde 17,25, alacağın tahsili masrafları için talep edilebilecek asgari giderim tutarını da 555 lira olarak belirledi.

Temerrüt faizi, mal ve hizmet tedarikinde geç ödemelerde uygulanıyor. Söz konusu temerrüt faiz oranı, geçen yıl yüzde 18,25 ve asgari giderim tutarı da 385 lira düzeyinde uygulanıyordu.

Açıklanan rakamın mevcut enflasyon, banka kredi ve TL mevduat faizleri altında olması temerrütte düşmeyi kaçınılması gereken bir durum değil, aksine avantajlı bir duruma dönüştürdüğünden piyasa dengelerini bozacak niteliğe dönüşebilir. TCMB tarafından açıklanan son 24 Aralık haftası verilere göre ticari kredi faizi ortalaması %23,6, nakit kredi faizi %28,2, ihtiyaç kredisi faizi %24,94 ve TL mevduat faizi ise %20 seviyesinde bulunuyor.

Resmi Gazete’de temerrütle ilgili kararda, “Türk Ticaret Kanunu uyarınca mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan geç ödemelere ilişkin temerrüt faiz oranının sözleşmede öngörülmediği veya ilgili hükümlerin geçersiz olduğu hallerde uygulanacak faiz oranı yıllık yüzde 17,25, alacağın tahsili masrafları için talep edilebilecek asgari giderim tutarı 555 lira olarak tespit edilmiştir. Belirlenen bu oran ve tutar 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacaktır” dendi.

Kaynak: ParaAnaliz