Merkez Bankası'nın 28 Mart'ta faiz kararını açıklaması beklenirken Alman bankası Deutsche Bank'tan kritik tahmin geldi. Banka bu ay 500 baz puan faiz artışının yüksek ihtimal olduğuna dikkat çekti.

Deutsche Bank Türkiye'de enflasyon dinamiklerindeki kötüleşme nedeniyle politika faizi tahminini revize etti. Bloomberg HT'nin aktardığı habere göre banka, Mart ayındaki toplantıda 500 baz puanlık faiz artışının 'yüksek ihtimal' olduğunu ve faizin yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkabileceğini söyledi.

Yiğit Onay öncülüğündeki analistler, "Politikalar doğru yönde ilerliyor. Fitch'in son kredi notu artışı da ortodoks politikalara dönüşün bir yansıması. Ancak kısa vadede ekonomide zorluklar devam ediyor. Bunların arasında kalıcı enflasyonist baskılar ve bankanın net rezervlerindeki belirgin düşüş de var. Yaklaşmakta olan yerel seçimler belirsizlik oluşturuyor. TL'deki değer kaybının Döviz talebini artıracağı endişesi de var. Uzun vadede TCMB'nin son çeyreğe kadar beklemede kalmasını ve faiz indirimlerinin kademeli olmasını bekliyoruz. Yıl sonu politika faizi tahminimiz yüzde 45" ifadesini kullandı.

22 Yılda Enflasyon Uçtu, Fiyatlar Uçtu, Maaşlar Pul Oldu 22 Yılda Enflasyon Uçtu, Fiyatlar Uçtu, Maaşlar Pul Oldu

Alaattin Aktaş -  Ekonomi: Türkiye kurun yükselmesindense faizin yükselmesine daha sıcak bakmak durumunda. Çünkü kur artışının enflasyona etkisi çok yüksek. Dolayısıyla kur artışı yerine faiz artışı tercih edilecek, öyle görünüyor. İşte buna dayanarak mayısta bir faiz artışı olabileceği görüşünü dile getiriyorum. Yabancı aslında bu artışı nisanda istiyor; tabii ki kendi açısından haklı olarak. Ama Merkez Bankası’nın marttan sonra nisan ayındaki enfl asyonu da görüp ona göre bir tutum takınmak isteyeceği kanısındayım. Tabii ki Merkez Bankası burada ne yazık ki nihai kararı verme durumunda değil, bu gerçeği de unutmayalım.

Barış Soydan - 10Haber: Mehmet Şimşek sürekli bir programdan söz ediyor olsa da ortada ne adı konmuş bir istikrar programı var ne de onu uygulayabilecek yetkinlik ve deneyimde kadrolar. Şimşek belki de bu nedenle kapsamlı bir programın uygulayıcısı olarak davranmadı.

Murat Muratoğlu - Sözcü: Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre Aralık 2023 itibarıyla bireysel kredi kullananların sayısı son bir yılda 2 milyon kişi artarak 40 milyona, bireysel kredi kartı borcu olanların sayısı ise 3 milyon kişi artarak 36.7 milyona çıktı. Kredi kartı borcu bir sebep değil bir sonuç... İşin acı tarafı milyonlarca kişinin kredi kartında limit kalmışsa hayatını onunla sürdürmeye çalışması... Kredi kartı harcamalarının yüzde 80'e varan kısmı akaryakıt ve gıda harcaması...

Hayri Kozanoğlu - BirGün: 2024 ekonomi programını değerlendirdiğimizde, ABD ile girişilen küresel hegemonya mücadelesinde teknoloji ağırlıklı bazı sektörlere öncelik verilmesi stratejisinin yansımalarını da gözlemliyoruz. Yüzde 5 büyüme hedefinin GSYH’nin yüzde 3’ü ile sınırlı bir bütçe açığıyla gerçekleştirilmesi öngörülüyor. IMF’nin Çin’in 2024 büyümesini yüzde 4.6 beklemesi de bu hedefin aşırı iyimser sayılamayacağını gösteriyor.