İsrail'in Filistin'de sivillere yönelik şiddeti, önceki gün birçok farklı ülkeden gelen ve bölgede yardım çalışmalarına katılan gönüllüleri katletmesiyle yeni bir boyut kazanırken, dikkat çekici bir gelişme yaşandı.

7 Ekim'de Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın saldırısı sonrasında Filistin'de sivilleri hedef alan ve orantısız güç kullanan İsrail'in önceki gün ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen çalışanlarını taşıyan konvoyu vurmasına tepkiler her geçen gün artıyor. 

Kendi Halkı da Katil Diyor! Katil Netanyahu’ya Öfke Katlanarak Büyüyor Kendi Halkı da Katil Diyor! Katil Netanyahu’ya Öfke Katlanarak Büyüyor

İsrail ordusunun saldırısında Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu 7 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından WCK'nin bölgedeki operasyonlarını derhal durdurduğu ve gelecekteki çalışmalar için de yakın zamanda karar alınacağı belirtilmişti. 

Dün gece İsrail ordusunun en üst düzey ismi olan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi yaptığı açıklamada saldırıdan dolayı özür dilediğini açıkladı. Halevi, çok büyük bir hata yaptıkları için özür dilerken karmaşık koşullarda bir 'yanlış tanımlama' sonucu gerçekleştiğini söylediği cinayetlerle ilgili pişmanlığını dile getirdi. Halevi daha fazla ayrıntı vermedi.

"SORUŞTURMA BAŞLATILACAK"

Korgeneral Halevi bombalamanın 'gerçekleşmemesi gerektiğini' kabul etti ve bağımsız bir organın önümüzdeki günlerde tamamlanacak 'kapsamlı bir soruşturma' yürüteceğini söyledi.

Sözcü''nün haberine göre, Yardım kuruluşları İsrail'i personelini kasıtlı olarak hedef almakla suçlarken, Birleşmiş Milletler insan hakları ve terörle mücadele özel raportörü de dahil olmak üzere uzmanlar WCK çalışanlarının öldürülmesinin savaş suçu olabileceği uyarısında bulundu. 

Eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'te yayınlanan videolu mesajında Halevi, "Çok açık olmak istiyorum - saldırı WCK yardım çalışanlarına zarar verme niyetiyle gerçekleştirilmedi. Bu, savaş sırasında gece vakti çok karmaşık koşullarda yanlış tanımlama sonucu yapılan bir hataydı. Böyle bir şey olmamalıydı. İsrail Gazze halkıyla değil Hamas'la savaşıyor" ifadesini kullandı.