Ramazan ayı öncesi çarşı ve pazarda yaşanan yoğunluğun yerini bu yıl durgunluk aldı. Toptan satışlarda önceki yıla göre yüzde 40 düşüş var. Toplu restoran rezervasyonlarında da önceki yıla göre yüzde 70’e varan düşüş var.

Ramazan hareketliliğinin yerini durgunluğa bırakmasının en çok hissedildiği yerlerden biri İstanbul’un sembolik yerlerinden olan Mısır Çarşısı oldu. Toptan gıda ürünlerinin satıldığı İstanbul Gıda Toptancılar Çarşısı ile perakende ve restoranlar da durgunluktan nasibini aldı. Sektör temsilcileri, perakende tarafında alışverişte çeşitlilikte azalma olduğunu ve temel ürünlere doğru temel bir kayma yaşandığı belirtti. Ramazan kolisinde de taleplerin ürün sayısı ve kilogramda azaltmaya ve düşük kalite ürüne kaydığı bildirildi. Önceki yıllara göre ramazan kolilerinde yüzde 20 azalma yaşandı. Şirketler koli yerine hediye kartlara yöneldi.

TEMEL ÜRÜNLERE KAYMA VAR

Türkiye’de yüzde 45 pazar payına sahip olan modern gıda perakendeciliği sektörünün zayıf bir Ramazan dönemi geçirdiğini belirten Gıda Perakendecileri Derneği (GDP) Başkanı Alp Önder Özpamukçu, kategoriler arasında temel ürünlere doğru bir kaymanın yaşandığını vurgulayarak, “Bu durum son birkaç ayın trendi ama diğer kategorilerde biraz yavaşlama olduğu görülüyor. Düşüş değil de talepte bir zayıflama var. Geçen yıllardaki gibi çok güçlü bir Ramazan seyri henüz görmüyoruz. Fiyatlarda girdi maliyetleriyle beraber tabii ki bir artış trendi var ama özellikle organize perakende rekabetiyle alım gücüyle ve stoklarının olması hasebiyle enflasyonu geciktirici bir etki yaratıyor” dedi.

Kamuda Tasarruf Lafta Kağıt Üzerinde Kaldı Kamuda Tasarruf Lafta Kağıt Üzerinde Kaldı

PANDEMİ DÖNEMİNDEN DAHA KÖTÜ

İstanbul Gıda Toptancılar Çarşısı (İGTOT) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karlı, “Önceki seneye göre iş açısından yüzde 40’a varan düşüş yaşanıyor. Geçen yıl covid-19 salgının etkisi ve deprem nedeniyle işler kötüydü. Ama maalesef bu yıl işler daha da düşük” dedi.

PİDEDE YÜZDE 80 ZAM

Ramazan pidesinde de maliyet artışlarının fiyata yansımasıyla yüzde 80 zam yapıldı. İBB, 340 gramlık ramazan pidesini 10 TL’den satacağını duyursa da piyasada pidenin kilogramı 55-60 TL’yi buluyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, “Diğer girdilerimize gelen artışa baktığımızda ocak ayında ve temmuzda çalışanların ücreti arttı. Bunlardan önce ocak ayında yine ücretlerin artmasıyla yüzde 120’ye denk geldi. Bu artış oranını göz önüne aldığımızda yüzde 80 artışın çok makul olduğunu söyleyebiliriz. Pidede kilogram fiyatı azami 55 lira ile 60 lira arasında değişiyor” dedi.

RESTORANLARDA İFTAR DEVRİ KAPANDI

Ramazan ayı iftar davetleri konusunda da bu yıl bir durgunluk hakim. Restoranlarda toplu davet rezervasyonları yüzde 70’e varan oranda düştü. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, daha  önce 300 ila bin kişilik rezervasyonların bittiğini hatırlatarak, “Artık o dönemler kapandı. Alakart şu anda fena değil ama henüz istenilen gibi de değil. İftar fiyatları da 500 liradan başlayıp 4 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Bu fiyatlar İstanbul için geçerli. Anadolu’da 300 lira olan yerler de var ama A plus yerlerde fiyatlar daha yüksek. Biz temel gıdaları 1 ile alıp 10 ile satıyoruz ve arada 9 puanlık fark var. KDV düşerse fiyatlar düşer” dedi.

Kaynak: Milli Gazete