Tunç Şatıroğlu, uçuşa geçen  dolar kuru ile ilgili kendi YouTube kanalında yayınladığı video ile yorumladı. Şatıroğlu "Doları, gram altını tutmaya devam edelim mi?" diyenlere tepki gösterdi.  "Artık bu saatten sonra kimse bu ay pas geçerse, toplantıda şu denirse, falan şeyh para verirse nereye kadar düşer acaba diye boş yere sormasın." diye konuşan Şatıroğlu, "Düşerse alım fırsatı olur." dedi.

"KURU DÜŞERECEK HİÇ BİR B PLANLARI YOK"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) doğrudan döviz satış yöntemiyle yaptığı döviz müdahalesinde tutarın yaklaşık 500 milyon dolar olduğu piyasa uzmanları tarafından tahmin edildiğini söyleyen Şatıroğlu, "Dolar kurundaki kısa süreli durulma ardından gelen bu yükseliş Yeni BakanNebati’nin açıklamaları sonrası yaşandı. Bakan Nebati, Habertürk’te yayınlanan röportajında gazetecinin faiz düşürme odaklı ekonomi politikasını istinaden “Peki bu modeliniz ya tutmazsa?” sorusuna “Türkiye’ye zarar verdiğimi düşünür, üzülürüm” diye cevap vererek, ekonomi yönetiminin şimdiye kadar dolar kurunu düşürmek adına giriştiği Merkez Bankası müdahalelerinin ile yaramadığı ortamda ve piyasaları teskin edecek ve kuru düşürecek hiç bir B planlarının olmadığını gözler önüne serdi." diye konuştu.

DOLAR TUTMAYA DEVAM EDELİM Mİ?

"Yapılan açıklamalardan anladıklarımız: Çin modeli veya  Güney Kore  modeli uygulanmıyor. Modelin adı Türkiye modeli." diye konuşan Tunç Şatıroğlu, "Dışarında bir müdahale yok. Yani dış güçler tezi geçersiz. İmkansızlık üçlemesinde tercihler faizi kontrol etmek ve sermaye hareketlerinin serbest olması tarafında. Bu durumda döviz kurunun artması normal (benim yorumum) Model başarıya ulaşmazsa bakan Nebati Türkiye’ye zarar verdiğini düşünecek ve üzülecek." ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:

"Nebati faiz arttırmayacağız diyor. Merkezin müdahaleleri doların yükselişini önleyemiyor. Şimdi bu durumda hala daha soruyorsunuz: Doları, gram altını tutmaya devam edelim mi? Artık bu saatten sonra kimse bu ay pas geçerse, toplantıda şu denirse, falan şeyh para verirse nereye kadar düşer acaba diye boş yere sormasın. Düşerse alım fırsatı olur."

"YILLARCA YERİNE GELMEYECEK ALIM GÜZÜMÜZ KALACAK"

Dolar kuru ile ilgili yorumunun sonunda Merkez Bankası ve hükümetin piyasalar ile ilgili inadını devletin stratejik hedeflerine ulaşmasını da zorlaştırdığını söyleyen Tunç Şatıroğlu, "Güçlü ekonomi olmadan Suriye, Libya ve Akdeniz’e güç projeksiyonu yapamazsınız. ABD ’de başarılı lobi faaliyetleri yürütemezsiniz. Bunlar için güçlü ekonomi lazım. Yüksek faiz ile ülke gelişir mi diyenlere cevabımdır: 20 yıldır yüksek faiz vardı, gelişmedik mi, geliştik, üretmedik mi ürettik. Bu politika yanlıştır alım gücü düşmekte, pahalılık ile insanlar ezilmektedir. Bu inattan geriye yüksek faiz (evet bence eninde sonunda faiz artırmak zorunda kalınacak ve üstelik işe de yaramayacak çünkü güveni kaybetmişsiniz) yüksek kur, yüksek bütçe açığı ve yıllarca yerine gelmeyecek alım gücümüz kalacak." dedi.

*Haberde yer alan ifadeler yorumcunun kendi görüşlerini yansıtır.