Dolar kuru neden düşüyor?

Dolar kuru güncel fiyatı 5.20 TL’lerde gezinirken Ekonomist İbrahim Kahveci bu düşüşün reel ekonomik iyimserliğe dayanmadığını dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl 7.20 TL ile rekor bir seviyeye çıkan dolar kuru 2018 Eylül ayından sonra sürekli kademeli olarak aşağıya çekiliyor. Bu aşağı inişin bir nedeni olmalı.TCMB ve FED’in yeni yılın ilk faiz toplantılarında faizi sabit tutması dolar kurunu bir miktar daha aşağıya çekerek 5.20 TL’nin altına inmesine sebep oldu.

Dolar kurundaki bu geri çekilmenin Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntıların sona erdiğinin göstergesi olduğunu söyleyen Hükümetten Türk ekonomisinin güçlü olduğuna yönelik açıklamaların gelmesi düşündürücü.

TV 5’te ekranlara gelen ‘Ekonomi ve ötesi’ programında Türkiye ekonomisinin gidişatı hakkında açıklamalar yapan Ekonomist İbrahim Kahveci yine bu haftadaki programda dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

İbrahim Kahveci, ''2018’in eylül ayından itibaren Türk Lirası karşısında düşen dolar kurunun Türkiye ekonomisinde beklenen reel iyimserliğe dayanmadığını dile getirdi.

2018 yılının sonlarından itibaren dolar kurunun aylık ortalamasının sürekli düştüğünü söyleyen Kahveci dolar kurunun düşmesiyle  sanayi üretimindeki payının da düşmesi gerekirken sürekli arttığını, Perakende satışın da ise düşen dolar kuruna rağmen sürekli bir daralma yaşandığını tablolarla gösterdi.

Kahveci bu ve buna benzer verilerle dolar kurundaki düşüşün ekonominin canlandığını değil ekonomideki canlılığın öldüğünün göstergesi ''olduğunu söylemesi ise durumun vahametini ortaya koyuyor.

Haberin detay VİDEO adresi;

https://www.youtube.com/watch?v=7uKYqMf_JjI