İşçi, işveren ve emekli, içine düştüğü darboğazdan kurtulabilmek için büyük çaba sarf ederken gündeme getirilen “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” ile tüm bu kesimlerin yükünün daha da artacağı ortaya çıktı. Kıdem tazminatının da gündeme getirilmesiyle çok büyük bir “sessiz direniş” başladı. Çare ise Cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye’deki tüm sosyal taraflarla toplantı yapmakta arandı…

İşverenin yükü iki katına çıkıyor

Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan ve detayları zamanla ortaya çıkan İstihdam Kalkanı Paketi üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Pakete eklenmek istenen İşsizlik Sigortası Fonu paylarının artırılmasına ilişkin düzenleme ise işveren kesim tarafından endişe ve tepkiyle karşılandı. Şu anki sistemde işverenden yüzde 2, işçiden yüzde 1 düzeyinde kesilen İşsizlik Sigortası Fonu payının, en azından yılbaşına kadar iki katına çıkarılmasının düşünüldüğü öğrenildi. Bu düzenleme hayata geçirilirse pandemi sürecinde çok büyük sıkıntılar yaşayan işverenlerden kesilecek işsizlik sigortası payı da yüzde 3’ten yüzde 6’ya çıkacak.

 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile beraberindeki TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’dan oluşan heyetle görüştü.

Sendikalar tepkili…

Selçuk: “Yüzde 1 katkı sağlayacağız”

Hem DİSK hem de TÜRK-İŞ, sosyal medyada “kıdem tazminatıma dokunma” başlığında kıdem tazminatının kırmızı çizgi olduğu gerekçesiyle düzenlemeye sert tepki gösterdiler. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, “Çoğu ülkedeki tamamlayıcı emeklilik sistemlerinde devlet katkısı yok ama biz burada yüzde 1 oranında devlet katkısı koyacağız” dedi.

Kaynak: Milli Gazete