2020 yılında "Alo Fetva" hattına en çok sorulan sorular, İstanbul Müftülüğü tarafından açıklandı. Koronavirüs salgınıyla boğuşan Türkiye’de en çok sorulan soru Bitcoin oldu. 

İstanbul Müftü Yardımcısı Halime Yıldız, “Alo Fetva” hattına 2020 yılında 155 bin soru sorulduğunu ifade ederken daha önceki yıla göre sorulan sorularda yüzde 30 artış olduğunu belirtti.

ALO FETVA HATTINA EN ÇOK NE SORULDU?

İstanbul Müftü Yardımcısı Halime Yıldız “Alo Fetva” hattına gelen sorular hakkında şunları söyledi

"Hattımıza geçen yıl, kaza namazı kılınmayan vakitler, sandalyede namaz meselesi, oruca niyet vakitleri, orucu bozan haller, estetik ameliyatlar ve dövme yaptırmanın hükmü, evcil hayvanın kısırlaştırılması, ramazan ayında özellikle fitre, zekat ve hatim konuları, bitcoin alım ve satımı, borsa gibi ekonomiye dair sorular, banka kredisi gibi sorular yöneltildi. Ayrıca koronavirüsle ilgili de hattımıza, "Eşim  Kovid-19 virüsünden öldü, ardından ağlamam onun şehit sevabı almasını engeller mi, bir kabre birden fazla cenaze konur mu, Kovid-19'dan ölenler yıkanıyor, kefenleniyor mu, Kovid-19'dan ölenler şehit sayılır mı, Kovid-19'dan olma riskine karşı oruç tutulmasa olur mu, kolonya ve dezenfektan abdesti bozar mı, pandemide oluşturulan vefa gruplarında din görevlisi var mı, Kovid-19 aşısı yaptırmanın hükmü nedir, virüs sebebiyle cuma namazına gidemiyorum evde cuma namazı kılabilir miyim?"

BİTCOİN CAİZ Mİ?

Yıldız açıklamasında “Alo Fetva” hattına gelen soruları sıralarken bunlardan en ilginci “Bitcoin” oldu.

Son yaşanan fiyat hareketlerinin de etkisiyle vatandaşın Bitcoin’e olan ilgisi artarken “Alo Fetva” hattında Bitcoin’in caiz olmadığı ifade edildi.

Soru: Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?

Cevap: Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir.

Kaynak: Milli Gazete