Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan 2022 yılında uygulanacak asgari ücretin yüzde 50 artışla 4 bin 250 TL olacağını açıkladı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan "Böylelikle işvereni 450 TL'lik bir maliyetten kurtarıyoruz" diyerek, işverenden gelir vergisi ve damga vergisi alınmayacak. İddialara göre gelir vergisi ve damga vergisinin kalkmasıyla birlikte Asgari Geçim İndirimi (AGİ) de ortadan kalkıyor.

İDDİA: GELİR VERGİSİ KALTIĞI İÇİN AGİ DE KALKTI

Prof. Dr. Cem Kılıç, gelir vergisi kalktığı için artık asgari ücretli çalışanlar eş ve çocuk durumuna bakmaksızın AGİ alamayacağını söyledi.

NTV'de yer alan habere göre Kılıç, kararın işveren açısından da önemli bir yansımasına dikkat çekti. Yeni asgari ücrette gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması sonucu asgari ücret dışında gelire tabi olanların maaşlarından 5004 liranın düşeceğini, geri kalan kısma vergi uygulanacağını belirtti.

ARTIK HERKES ASGARİ ÜCRETLİ

Vergi uzmanı Ozan Bingöl'de artık herkesin kağıt üzerinde asgari ücretli olacağını öne sürdü. Sosyal medyadan paylaşım yapan Bingöl, asgari ücret tutarına kadar tüm maaşların gelir vergisinde ve damga vergisinden muaf tutulmaması durumunda tüm çalışanların maaşlarının asgari ücrete düşeceğini belirtti. Bingöl, şu ifadeyi kullandı.

"Tüm çalışanların asgari ücret tutarına kadarki maaşları gelir vergisi ve damga vergisinden istisna tutulmazsa önümüzdeki yıl tüm bordolular kâğıt üzerinde asgari ücretli olabilir! Bizden söylemesi…"

Öte yandan Asgari geçim indirimi, kişinin medeni durumuna ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren, 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak bir kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla elde edilir. Bir diğer deyişle kişinin vergi dışı bırakılmasıdır. Asgari geçim indirimi, çalışana işveren tarafından devlet adına öden bir paradır ve işverenin gelir vergisinden düşülür. 

2021 yılı asgari ücret hesabında baktığımızda çalışanlar, 456 lira 13 kuruş gelir vergisi ve 27 lira 15 kuruş damga vergisi ödüyordu. Gelir vergisinin bekar işçi için 268 lira 31 kuruşu çalışana Asgari Geçim İndirimi (AGİ) olarak iade edilirken 27 lira 15 kuruşu damga vergisi olarak kesildi. 

Kaynak: Milli Gazete