Hükümetin memura ve emekliye sunduğu “komik” teklife Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın tepki gösterdi…

Hükümet, 5 milyonun üzerindeki memur ve memur emeklisine yüzde 3,5+3 zam teklif etti.

Memurları temsil eden Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümet tarafından açıklanan teklifin kabul edilEMEZ OLDUĞUNU söyledi. Yalçın, “Toplu pazarlık masasına işveren tarafından sunulan ilk teklifin özeti bizim açımızdan şudur ‘buçuğu çok, hükmü yok’ işveren teklifidir” dedi.

ALIN TERİMİZİ DEĞERSİZLEŞTİREN BİR TEKLİF

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, hükümetin memura zam teklifini 2020 yılı için yüzde 3,5+3, 2021 yılı için yüzde 3+2,5 olarak açıkladı.

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, rakamın kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Teklifin alın terini değersizleştiği tespitinde bulunan Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, verilen oranların kabul edilebilir yanı olmadığının altını çizdi. Yalçın, “Hükümetin teklifi, faiz oranlarındaki düşmeyi, kurdaki aşağı yönlü hareketi, elektrik, doğalgaz ve diğer bazı temel ürünlerin fiyatlarındaki yukarıya yükselişi doğrulamıyor ve aksine yok sayıyor” şeklinde konuştu.

“TEKLİFİN ÜRETTİĞİ SKANDAL BÜYÜK”

“Memuru enflasyona ezdirmeyiz” vaadinin hükümet tarafından teklif bandında korunması gerektiğini vurgulayan Yalçın ŞÖYLE KONUŞTU:

Bizler, kamu görevlilerinin standardını yükseltecek, dertlerini küçültüp bitirecek teklif beklerken karşımıza çıkan teklif ‘vaat ettiği standart düşük, ürettiği skandal büyük’ niteliktedir. Biz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk toplu sözleşmesinin, imzaya çağıran bir içerikle yürütülmesini beklerken, nizaya ve sahaya çağıran bir teklifle karşılaştık. Bu teklifin tamamlanmaya, ilavelerle zenginleştirilmeye ihtiyacı var.

Hükümet ve memur sendikaları arasında devam eden 5’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin dördüncüsü geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ve 2 milyon memur emeklisini ilgilendiren zam teklifi hükümet tarafından sunuldu. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, hükümetin memura zam teklifinin 2020 yılı için yüzde 3,5+3, 2021 yılı için yüzde 3+2,5 oranı olduğunu açıkladı. Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, rakamın kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Merkezi’nde konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleşirdi. Ayrıca Memur-Sen hükümetin teklifine 81 ilde basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

“ALIN TERİMİZ DEĞERSİZLEŞTİRİLDİ”

Memur-Sen, 2020 yılı için yüzde 8+7 zam, yüzde 3 refah payı, 2021 için de yüzde 6+6, yüzde 2 refah payı 200 TL de taban aylığa zam talep etmişti. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu işveren heyetinin Memur-Sen’in teklifini sunduktan 22 gün sonra masaya teklif sunduğunu hatırlatarak, “Kamu işvereninin toplu sözleşme masasına sunduğu ve kamuoyuna duyurduğu teklif, gecikmeyi unutturacak kadar vahim bir içeriğe ve eksikliklere sahip. Kamu işvereninin teklifi; ‘teklif gecikti’ siteminin ve tepkisinin ötesinde ‘teklif geçiştirildi’, ‘masa önemsizleştirildi’ ve ‘alın terimiz değersizleştirildi’ tespitlerini ifade etmeyi ve buna dayalı tepkileri hayata geçirmeyi hem gerekli hem de haklı hale getirmiştir” dedi.

“KABUL EDİLİR YANI YOK”

Hükümet tarafından verilen oranların kabul edilebilir yanı olmadığının altını çizen Yalçın, “Bu oranlar; hükümetin açıkladığı ekonomik hedeflerle uyumlu değil. Bu oranlar, hükümet tarafından deklare edilen enflasyon tahminleri ve beklentilerine uygun değil. Hükümetin teklifi, faiz oranlarındaki düşmeyi, kurdaki aşağı yönlü hareketi, elektrik, doğalgaz ve diğer bazı temel ürünlerin fiyatlarındaki yukarıya yükselişi doğrulamıyor ve aksine yok sayıyor. Siyasi irade, toplu pazarlık masasına, kamu görevlilerini refaha kavuşturma değil cefayla buluşturma teklifi sunduğunu görmeli, teklifin eksiklerini ve hatalarını da bir an önce gidermelidir. Toplu pazarlık masasına işveren tarafından sunulan ilk teklifin özeti bizim açımızdan şudur ‘buçuğu çok, hükmü yok’ işveren teklifidir” ifadelerini kullandı.

“TEKLİFİN ÜRETTİĞİ SKANDAL BÜYÜK”

“Memuru enflasyona ezdirmeyiz” vaadinin hükümet tarafından teklif bandında korunması gerektiğini vurgulayan Yalçın, “Bizler, kamu görevlilerinin standardını yükseltecek, dertlerini küçültüp bitirecek teklif beklerken karşımıza çıkan teklif ‘vaat ettiği standart düşük, ürettiği skandal büyük’ niteliktedir. Biz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk toplu sözleşmesinin, imzaya çağıran bir içerikle yürütülmesini beklerken, nizaya ve sahaya çağıran bir teklifle karşılaştık. Bu teklifin tamamlanmaya, ilavelerle zenginleştirilmeye ihtiyacı var” diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete/ Sezer Yılmaz