Türkiye ile İsrail arasında devam eden söz savaşının asıl nedeni yaklaşan seçimler

Kudüs'te Yayımlanan Jerusalem Post gazetesinde '' Söz Savaşları'' başlığıyla  hazırlanan bir haberde,  İsrail başbakanı Benjamin Netenyahu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki sözlü gerilim konu edilerek bir analız yapıldı.

Yapılan haberde analistlerin düşünce ve fikirlerine yer verilirken, Türkiye ile İsrail arasında devam eden söz savaşlarının asıl sebebinin her iki ülkede yaklaşmakta olan seçimlerin olduğu hatırlatılmakta. 

Analistler,  Media Line' a verdikleri demeçte, Türkiye ile İsrail arasındaki gerilimin "her iki ülkenin de sandık başına gideceği göz önüne alındığında" daha da sertleşebileceğini söylemeleri kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

Jeruselam  Pos'ta yer alan Kristina  Javanovski imzalı haberde, "Erdoğan’ın partisi AKP'nin Mart ayındaki belediye seçimlerinde MHP’nin desteğine muhtaç olduğu" ifadelerine yer verilirken, Nsan ayında ulusal oylamada yeniden seçilmek ve Başbakan olmak isteyen Benjamin Netenyahu'nun seçmenlerin oyunu alabilmek için  söz savaşlarını dahada alevli  bir noktaya taşıyacağı ifade ediliyor.

Haberde görüşüne yer verilen Selim Sazak, her iki ülke liderinin siyasi kampanyaları esnasında birbirlerine karşı olumsuz davranış ve söz savaşını sürdüreceklerini  iddia ediyor.  Sazak,   “Bu seçim ağzıdır. Hem Netanyahu hem de Erdoğan'ın milliyetçi söylemlerinin ikiye katlanmasını bekliyorum.” diye olabilecekleri paylaştı.

İstanbul Şehir Üniversitesi  Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler Yardımcı Doçenti Muzaffer Şenel de benzer şeylerin yaşananabileceğini düşünenlerden olduğunu ifade ediyor. Şenel'in Konu ile ilgili görüşü ise, "Taraflar birbirlerini zorluyor. Her iki lider de, bu söz savaşını halk içinde popülist olmak için yapıyorlar... Bunun arkasında siyasi bir irade var.” yorumunda bulundu.

Bunula Birlikte RAND  Corboration ( Araştırma ve Geliştirme Şirketi)  için çalışan bir danışman  Shira Efron ise,  “İki ülke arasında daha kötü krizler meydana geldi ve ilişkiler devam etti”  yorumunda bulundu.