Çin devletinin Doğu Türkistan’daki insanlık dışı uygulamaları uzun zamandır sık sık gündeme gelmektedir. Özerk bölgede uygulanan zulümlerle ilgili haberler ulusal ve uluslararası basında yer bulmaktadır. Çin devletinin son üç yılda bölgede 380 den fazla toplama kampı oluşturduğu, oluşturulan bu alanlarda tutulan Doğu Türkistanlıların çeşitli işkencelere maruz kaldığı, çocuklara yönelik uygulamalarla da sistematik asimilasyon faaliyetleriyle kültürel ve dini soykırım uygulandığı ortaya çıkmıştır. Bütün bu uygulamalara karşı birçok farklı ülke tepki gösterirken, çok sayıda uluslararası firma da boykot kararı alarak Çin ile bağlantılı ticari faaliyetlerini durdurmuştur. Konu ile ilgili en son 39 farklı ülkenin imzasının bulunduğu bir mektup ile bölgedeki zulümler kınanmış, toplama kamlarında tutulan Doğu Türkistanlıların serbest bırakılması için Çin devletine çağrı yapılmıştır.

Bu bağlamda;

  1. Doğu Türkistanlılara uygulanan zulümlerle ilgili Türkiye’nin tavrı nedir? Konu ile ilgili yürütülen fakat kamuoyu ile paylaşılmayan bir diplomasi var mıdır?
  2. Bölgedeki uygulamaları kınayan ortak bildiride 39 farklı ülkenin imzası yer alırken Türkiye neden bu bildirinin altına imza atan ülkelerden biri olmamıştır?
  3. Bölgede uygulanan zulümleri anlatmaya çalışan Türkiye’deki Doğu Türkistanlılar tarafından Bakanlığınıza ulaştırılan bilgi, belge ve talepleri incelenmekte midir?
  4. Doğu Türkistan’da yaşananlarla ilgili Türkiye’nin net tavır almamasının sebebi nedir?
  5. Çin ile olan ticari ilişkilerin zarar görmemesi için Doğu Türkistan’daki zulümlerin görmezden gelindiği iddiaları doğru mudur?