Rusya’nın S-400 hava savunma sistemlerini alması nedeniyle  Türkiye’ye yönelik CATSAA yaptırımlarını gazetemize değerlendiren Prof. Dr. Said Yılmaz, kararın önümüzdeki döneme ilişkin işaretleri barındırdığını belirtti. ABD'yi asıl yöneten gücün desteklediği Biden’ın, Trump dönemi gibi Türkiye’yi zora sokacak adımlar atacağına dikkat çeken Yılmaz, ileriki zamanlarda ülkemize yönelik yaptırımların en hafifinin CATSAA olacağını ifade etti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’ye karşı tavrı gittikçe sertleşiyor. ABD’deki başkanlık seçimlerini Jeo Biden’ın kazanması, Türkiye’nin dış politikasını şekillendiren Suriye Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Karabağ meselelerinde zor bir döneme gireceğinin işaretini vermişti.

Yaptırım sebebi s-400!

Joe Biden daha başkanlık koltuğuna oturmadan, Türkiye’ye karşı ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CATSAA) yaptırımları ABD Temsilciler Meclisi’nden geçti. Rusya’nın S-400 hava savunma sistemlerini alması nedeniyle Türkiye’ye yaptırım öngören Savunma Bütçesi Tasarısı 335 evet ve 78 hayır oyu ile kabul edildi.

Türkiye'ye karşı koz olarak kullanılacak

Kararın Senato’dan da geçmesi halinde veto edilemeyeceğini belirten Esenyurt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Said Yılmaz, Doğu Akdeniz konusunda da AB ve ABD ittifakının, Türkiye’yi yıpratmaya yönelik girişimleri olacağına işaret etti.

* Yılmaz, “Joe Biden, bir sözünde Suriye ve Irak sınırını kastederek  ‘Ben bütün sınırı gezdim, Türkiye bütün buraları mahvetti. Bunların hesabını soracağız’ demişti. Trump yönetimi bu son yaptırım önerisini belki reddebilir ama Biden başkan olduktan sonra CATSAA yaptırımları yeniden Türkiye’ye karşı bir koz olarak kullanılacaktır. Biden yönetimi Doğu Akdeniz başta olmak üzere Türkiye’yi zora sokacak bir politika izleyeceğinin işaretini vermişti” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’ye karşı tavrı gittikçe sertleşiyor. ABD’deki başkanlık seçimlerini Joe Biden’ın kazanması, Türkiye’nin dış politikasını şekillendiren Suriye, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Karabağ meselelerinde zor bir döneme gireceğinin işaretini vermişti. Seçim kampanyası sürecinde Türkiye aleyhtarı beyanlarda bulunan Joe Biden daha başkanlık koltuğuna oturmadan, Türkiye’ye karşı ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CATSAA) yaptırımları ABD Temsilciler Meclisi’nden geçti. Rusya’nın S-400 hava savunma sistemlerini alması nedeniyle Türkiye’ye yaptırım öngören Savunma Bütçesi Tasarısı 335 evet ve 78 hayır oyu ile kabul edildi. Esenyurt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Said Yılmaz, ABD Temsilciler Meclisi’nden geçen CATSAA yaptırımlarının ne anlama geldiğini ve yaptırımların olası etkilerini Milli Gazete’ye değerlendirdi.

JOE BIDEN’IN EKİBİ İŞ BAŞINDA

* Eski başkan Donald Trump’ın CATSAA yaptırımlarını yürürlüğe koymadığını hatırlatan Prof. Dr. Said Yılmaz; “ Donald Trump Türkiye’ye karşı politikalarında aşırıya gitmedi. Mesela Amerikan askerlerini Suriye’den çekmeye kalkması, CATSAA yaptırımlarını uygulamaya koymaması gibi birçok konuda uyumlu olmaya çalıştı. Bunun yanında Amerika’yı asıl yöneten Savunma Bakanlığı ve istihbaratın bulunduğu ekip, yeni başkan Joe Biden’in arkasındaki ekip de bu ekiptir. Bunlar Türkiye’yi tam anlamıyla bir bela olarak görüyor. Suriye’de bir YPG devleti kurmak isteyenler de bunlardır, Türkiye Ortadoğu’da hiçbir faaliyette bulunmasını istemeyenler de bunlar” dedi.

CATSAA’DAN DAHA AĞIRLARIYLA KARŞILAŞABİLİRİZ

* Yeni başkan Joe Biden’ın Türkiye’yi zora sokacak adımlar atacağını belirten Prof. Dr. Said Yılmaz, “ Joe Biden bir sözünde Suriye ve Irak sınırını kastederek  ‘Ben bütün sınırı gezdim Türkiye bütün buraları mahvetti. Bunların hesabını soracağız’ demişti. Trump yönetimi bu son yaptırım önerisini  belki reddebilir ama Biden başkan olduktan sonra CATSAA yaptırımları yeniden Türkiye’ye karşı bir koz olarak kullanılacaktır. Biden yönetimi Doğu Akdeniz başta olmak üzere Türkiye’yi zora sokacak bir politika izleyeceğinin işaretini vermişti. Bu kapsamda, Biden döneminde ABD tarafından Türkiye’ye uygulanacak yaptırımların en hafifi yine bu CATSAA olacaktır” diye konuştu.

DOĞU AKDENİZ’DE AB VE ABD’NİN İTTİFAKININ TÜRKİYE’Yİ YIPRATMAYA YÖNELİK GİRİŞİMLERİ OLACAK

* Yılmaz “ Bunun dışında ABD’nin Suriye politikalarının tamamen değişeceğini, Doğu Akdeniz’de Avrupa Birliği ve ABD’nin ittifakının Türkiye’yi yıpratmaya yönelik önemli girişimlerde bulunacağını değerlendiriyorum. Bunun dışında Türkiye’ye finansal yaptırımlarda gündeme gelecektir. Trump, görevinin son aşamasında Türkiye’ye karşı son bir jest yaparak bu yaptırımları reddebilir ama bundan sonra olabileceklerin önüne geçemez. Dolayısıyla Türkiye’nin, uluslararası çıkarlarını koruyacak şekilde daha dengeli politikalar izlemesinin yararlı olacağını değerlendiriyorum “ değerlendirmelerde bulundu. 

AYNI DESTEKLE SENATO’DAN DA GEÇERSE VETO EDİLEMEYECEK

* ABD Temsilciler Meclisi, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini satın alması nedeniyle Türkiye’ye yaptırım öngören Savunma Bütçesi Tasarısı’nı 335 evet ve 78 hayır oyu ile kabul etti. ABD Başkanı Donald Trump tasarıyı veto edeceğini söylemişti. Temsilciler Meclisi’nden üçte ikiden büyük bir oy çokluğuyla geçen tasarı aynı destekle Senato’dan da geçerse Trump tasarıyı veto edemeyecek.

CATSAA YAPTIRIMLARI NE İÇERİYOR?

* Tasarının son halinde, Savunma Bakanlığı (Pentagon) oluşturulan bütçe tasarısında Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bölümde Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası ( CAATSA) kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve teklifin yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi.

YAPTIRIMIN KALDIRILMA ŞARTLARI

Türkiye’ya karşı küstah dayatmalarda bulunan öneride, yaptırımların kaldırılmasının şartları ise şu şekilde belirtiliyor: “Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra; Türkiye’den Türk Hükümetinin veya hükümet adına başka biri tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231’inci bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir.”

Kaynak: Milli Gazete / Abdussamet Karataş