İngiltere  merkezli gazeteler Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın ve Türkiye'nin dış politikasına ilişkin analizlerle mercek altına aldı. Dün İngitere'nin popüler ekonomi gazetesi Financial Times'ın  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO ve Batı ile ilişkilerini değerlendirdiği analizde; "Güce dayalı dış politikası Erdoğan'ın NATO müttefiklerini kızdırdı, eski rekabetleri yeniden alevlendirdi ve yalnızlaşmasına yol açtı' ifadeleri kullanmıştı. 

Financial Times'ın ardından İngiltere merkezli bir diğer gazete The Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce ve özellikle dün yapmış olduğu Avrupa Birliği (AB) açıklamalarının ardından bir analiz yayımladı. Gazetenin Türkiye muhabiri Hannah Lucinda Smith ve Yunanistan muhabiri Anthee Carassava imzalı haberde Erdoğan'ın Avrupa devletleri ile 'yeni bir sayfa açmak” istediği yorumunu yaptı.

TİMES: "ERDOĞAN YUNANİSTAN İLE ANLAŞARAK AB İLE ARAYI DÜZELTMEK İSTİYOR"

Gazetenin Türkiye muhabiri Hannah Lucinda Smith ve Yunanistan muhabiri Anthee Carassava imzalı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ile görüşerek Avrupa Birliği ile ilişkileri yumuşatma çabası içinde olduğu belirtildi. Gazete muhabirleri, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın normalde iğneleyici tarzı AB’nin Ankara’ya Doğu Akdeniz’deki gelişmelerden dolayı yaptırım uygulama tehdidinden sonra keskin bir şekilde dönüştü. Ankara’nın Yunanistan ile görüşme talebi hemen onaylanmadı ve Atina resmi bir davet almadıklarını duyurdu” yorumu yer aldı.

TİMES: ERDOĞAN EN YAKIN MÜTTEFİKİ TRUMP'I KAYBETTİ

Analizde Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin açıklamalarına yer verildi. Yetkili, “Yunanistan dışişleri bakanı Türk mevkidaşıyla yıllardır dostça bir ilişkiye sahip fakat gelecek 2 hafta içerisinde ikisi arasında planlanmış ya da kabul edilmiş bir toplantı görülmüyor” dedi. Erdoğan'ın AB ve ABD ile ilişkilerine değinen The Times muhabirleri, “Angela Merkel yaşanan gerilimde orta yolu bulmaya çalışırken Frans' da Türkiye’ye karşı sert hamle yapılması çağrısında bulunmuştu. Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasıyla birlikte Ankara AB içindeki en güçlü destekçisini kaybetmiş oldu ve ABD’de Biden’ın kazanması da Beyaz Saray’ın Türkiye’ye daha sert yaklaşmasının yakın olduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı.

TİMES: ERDOĞAN'IN KÖTÜ YÖNETİMİ EKONOMİK KRİZE NEDEN OLDU

Türkiye'nin dış politikası çerçevesinde geldiği ekonomik durumu gözler önüne seren gazete, “Erdoğan’ın son yıllarda azalan küresel imajı ve yıllarca ekonomiyi kötü yönetmesi sonucunda bir ekonomik kriz ortaya çıktı ve bu da yüksek enflasyona, yabancı yatırımcının azalmasına ve işsizliğin artmasına sebep oldu. Kasım ayında yatırımcılar arasında popüler olmayan bir figür olan ve Erdoğan’ın damadı da olan Berat Albayrak istifa etti ve Merkez Bankası da faizleri artırdı. Bu liraya az da olsa değer kazandırırken ekonomiyi düzeltmeye yeterli olmadı. Doğu Akdeniz’deki gerilimden çok önce bile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hakaretleri ve yaşanan krizlerle birlikte 5 yıldır Ankara ve Brüksel arasındaki ilişkiler en düşük seviyesindeydi” yorumlarını yaptı.

Türkiye'nin AB serüvenine dikkat çeken gazete, “Türkiye resmi olarak AB üyeliğine bir aday olsa da yıllarca hiçbir ilerleme sağlanmadı. Mart 2016’daki mülteci anlaşmasında söz verilen vizesiz seyahat anlaşması hiçbir zaman tamamlanmadı ve bu sırada Türkiye de AB üyeliği için gerekli reformları yerine getiremedi” ifadelerini kullandı.