Türkiye'ye yaptırım konusunun ele alındığı  Avrupa Birliği Liderler Zirvesi dün gerçekleşti. Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin lideri;  Kovid-19 salgını, iklim değişikliği, aşıların dağıtımı ve Türkiye’ye yaptırım uygulanması gibi konularını ele aldı. AB, Türkiye'ye Doğu Akdeniz'de yaptırım uygulama kararı verdi.

DOĞU AKDENİZ'DE YAPTIRIM GENİŞLETİLDİ

AB geçen yıl Türkiye'ye uygulama kararı aldığı "hedefli yaptırımlar" listesini liderler zirvesinde genişletme kararı aldı. Hedefli yaptırımlar listesine sondaj faaliyetlerinden sorumlu görülen kişi, kurum ve firmalar eklendi. Diplomatlara göre Ankara'nın geri adım atmaması halinde yaptırımların daha da arttırılacağı yönünde iddialar yer alıyor.

YUNANİSTAN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

AB, Yunanistan'ın beklediği gibi Türkiye ekonomisini bütünüyle etkileyecek bir yaptırım kararı almadı. Kısıtlı yaptırım kararının ardından Yunanistan hayal kırıklığına uğradı. Yunanistan, Kıbrıs ve  Fransa, Doğu Akdeniz krizinin başından bu yana Brüksel'in Ankara'ya daha sert yaptırım uygulaması için girişimlerde bulundu.

AB TÜRKİYE İLİŞKİLERİ HAKKINDA  RAPOR HAZIRLAYACAK

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirisi sosyal medya üzerinden paylaşıldı. Zirvenin sonuç bildirisininde, "Türkiye'nin tek taraflı adımlara ve provokasyonlara devam ettiği, AB'ye karşı söylemini yükselttiği" belirtilerek, Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için gerginliğin düşürülmesinde AB tarafının ısrarcı olduğu ifade edildi.

Bildiride, 11 Kasım 2019'da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki arama faaliyetlerine karşı alınan kısıtlayıcı tedbir kararı temelinde, daha önce hazırlanan listeye ek yapılması için AB Konseyi'ne çağrı yapıldı. Şu ana kadar kara listeye alınan Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yöneticileri Mehmet Ferruh Akalın ve Ali Coşkun Namoğlu'na yönelik yaptırımlar ise 12 Kasım 2021'e kadar uzatılmıştı. AB liderleri ayrıca Mart 2021'deki zirveye kadar Türkiye ile AB arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin durumunun yanı sıra yol haritasını belirleyecek seçeneklerle ilgili rapor sunulmasını istedi.

ANKARA'YA KINAMA

Zirvede söz konusu mevzuyla ilgili  ABD ile koordinasyon içinde olunması hedeflenirken, Ankara'nın Maraş'taki adımlarının da şiddetle kınandığı vurgulandı. Sonuç bildirgesinde, Türkiye'ye "BM Güvenlik Konseyi'nin 550 ve 789 nolu kararlarına uyulması" çağrısı yapıldı.

Kaynak: Milli Gazete