Alman ekonomi dergisi WirtschaftsWoche,  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi politikasını geniş bir analizle ele aldı.

Analizde, “Türk halkının düştüğü sefalet nedeniyle Erdoğan'a destek azalıyor. Enflasyon hızla artıyor ama  Merkez Bankası, faizi yükseltmemekte direniyor. Bunun etkileri Avrupa'ya uzanıyor. Burayı da olumsuz etkiliyor” denilirken,  Almanya'da enflasyonun yüzde 5.3'e çıktığını ama Türkiye'de yüzde 36 olarak açıklandığı belirtildi.

ET, TÜRKLER İÇİN LÜKS OLDU

Hemen her gün değişen gıda fiyatları sebebiyle Türkiye'de et ve birçok gıda maddesini tüketmenin halkın büyük çoğunluğu için artık bir lükse dönüştüğü vurgulandı.

Türk Lirası'ndaki düşüşün ithalatı pahalandırdığını, Türk halkını fakirleştirdiğini, Erdoğan'ın politikasının onaylanmasını zorlaştırdığını vurgulayan dergide, “Erdoğan halkı sakinleştirmek için asgari ücreti yüzde 50 artırdı. Ancak gerçek satın alma gücünde bir şey değişmedi. Çünkü firmalar, ek işçilik maliyetleri ve hammadde artışlarını fiyatlarına yansıtmaya başladı. Bu durum ücret- fiyat sarmalını hızlandırır. Yatırım bankası Goldman Sachs'ın ekonomistleri, enflasyon oranının bu ay yüzde 40'ı aşacağını, önümüzdeki aylarda yüzde 50'nin üzerine çıkacağını varsayıyor. TL üzerindeki aşağı düşüş baskısının da artacağı belirtiliyor” denildi.

“KUR KORUMASI TUTMADI”

Kur korumalı mevduat sisteminin de işe yaramadığını, vatandaş tarafından da beklenen oranda tercih edilmediğini belirten dergi, amacın vatandaşın liraya olan güveni artırmak, döviz ve altınların lirayla değiştirilmesi olduğunu ama bunun tutmadığını vurguladı.

Analizin devamında ise, “Vatandaşlar  dolar ve euro'larını bozdurmadı ve mevcut TL mevduat hesaplarını bu hesaplara aktardı. 300 bin müşteri yeni lira hesaplarına yaklaşık 10 milyar Dolar eşdeğeri ödeme yaptı. Ancak bunun sadece yüzde 15'i dövizden geldi. Erdoğan şimdi dost devletlerden mali destek istiyor. Çeşitli ülkelerle takas anlaşmaları var. Sınırlı döviz rezervleri, yurt dışında büyük döviz borcu olan Türk şirketleri için önemli sorun” yorumu yapıldı.