Dışişleri Bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu dün CAATSA yaptırımlarından sonra  ABD ile ortak çalışma grubunun kurulduğuna ilişkin açıklamada bulunmuştu. Çavuşoğlu'nun sözlerine ABD'den yanıt geldi. Konuyla iligli ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan konuşan bir yetkili, Türkiye ile S-400 alımı konusunda ortak bir çalışma grubunun oluşturulmadığını söyledi. 

ABD: ORTAK ÇALIŞMA GRUBU YOK!

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi aldığı gerekçesiyle ABD, Türkiye'ye CAATSA yaptırımlarını uygulama kararı almıştı. Kararın ardından dün 2020 yılına ilişkin dış politika değerlendirme toplantısında açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD yaptırım kararından sonra bize 'ortak çalışalım' teklifi geldi. Biz o teklife de evet dedik ve görüşmeler de başladı. S-400'ler için ABD ile ortak çalışma grubu oluşturuldu, teknik görüşmeler başladı" ifadelerini kullanmıştı. 

Çavuşoğlu'nun sözlerine ABD Dışişleri Bakanlığı yanıt verdi. Sputnik International'a konuşan ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, "CAATSA yaptırımları veya S-400 sisteminin F-35 için arz ettiği tehdidin ‘incelenmesi’ ile ilgili bir çalışma grubu yok" ifadelerini kullandı.

Temsilci, "Yaptırımların mevcut askeri iş birliği üzerindeki etkisiyle ilgili çalışma düzeyinde rutin istişareler yapılıyor" dedi.

ANKARA TEKNİK GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Aynı zamanda Sputnik'e konuşan Ankara'dan bir kaynak Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarına netlik kazandırdı. Kaynak, "S-400 konusunda henüz bir çalışma grubu oluşturmadık, teknik görüşmeler sürüyor. Bakan, Türkiye ve ABD tarafından yaptırımlar konusunda teknik düzeyde bir çalışma grubu kurulacağını ifade etti." sözlerini kullandı.

Kaynak: Milli Gazete