Donald Trump'ın 3 Kasım'da gerçekleştirilen seçimlerde hile yapıldığı iddiaları ve 6 Ocak Kongre baskını ile gerilen  ABD dün rahat bir nefes aldı. Olağan üstü tedbirlerin alındığı  Jeo Biden'ın yemin töreni sonrasında ABD'nin 46. Başkanı Joe Biden 4 yıllık görevine başladı. Biden'in gelişi ile birlikte ABD'nin Ortadoğu politikasının nasıl gelişeceği merak edilirken, İngiliz Financial Times gazetesi ABD-Türkiye ilişkilerini mercek altına aldı.

Dünyanın önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times gazetesinin köşe yazarı David Gardner'in imza attığı analizde Biden’ın Orta Doğu politikalarına ilişkin öngörüler yer aldı.

"FİLİSTİNLİLER İÇİN KUDÜS'TE BAŞKONSOLOSLUK AÇILABİLİR"

Gardner analizinde, Joe Biden'in Ortadoğu'da Siyonist  İsrail gibi geleneksel ABD'nin müttefiklerinin yanı sıra düşmanlarıyla da sorunlarla karşılaşabileceğini belirtti. Biden yönetimindeki ABD'nin büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağını belirten Gardner, Trump tarafından korunan Netanyahu,  Suudi Arabistan  Veliaht Prensi Selman ile ters düşebileceğini söyledi. 

Gardner, Biden’ın ekibinin aynı Obama döneminde olduğu gibi İsrail-ABD ilişkilerini soğuk tutacağını ve İsrail’in Batı Şeria’daki genişlemesinin arkasında Trump olduğunu yazdı. ABD'nın Kudüs büyükelçiliğini kapatmayacağını belirten Gardner,  Filistinliler için bir başkonsolosluk açılmasının gündemde olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE CANA YAKIN DAVRANIYOR"

Türkiye'nin  Rusya'dan aldığı S-400'lere rağmen Trump döneminde korunduğunu belirten Gardner Biden yönetiminde ABD ile Türkiye'nin ters düşme potansiyelinin olduğunu kaydetti.

Gardner, “Ve ayrıca Rusya’dan savunma sistemi alan istikrarsız bir NATO müttefiki, ABD’nin İran’a yaptırımlarını delen ve bölgede sert güç uygulayan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da var. Bu siyaset Erdoğan’ın Neo-İslamcı tabanını güçlendirmek ve sağcıları kazanmak için kullanıldı. Fakat Ankara’yı önceden kestirilemeyen ve düşmanca gören ABD ve Avrupa, Türkiye’nin ast güç olarak görüldüğü geçmişteki yaklaşımının sona erdiğini anlamalı” yorumunu yaptı.

Gardner, “Şu an Türk siyasetçi Erdoğan, Prens Selman ve Netanyahu gibi yeni ABD başkanına daha cana yakın yüzünü gösteriyor” ifadesini kullandı.

Kaynak: Milli Gazete