Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın 'görevden affını' isteyerek koltuğu bırakması Türkiye'nin yanı sırada dünyada da yankılandı.

Kur Korumalının Millete Faturası 1 TrIlyon 58 Milyarı Aştı Kur Korumalının Millete Faturası 1 TrIlyon 58 Milyarı Aştı

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi bu gelişmeyi "TCMB Başkanı istifa etti ve kendisine karşı kampanya başlatıldıdığını belirtti" başlığıyla duyurdu. 

FT'nin haberinde, "Daha geleneksel politikalara geçişin mimarlarından Erkan'ın yerine yardımcısı Fatih Karahan getirildi." denildi.
Büyük bir faiz artışı kampanyasını yöneten Erkan'ın sadece birkaç ay görevde kaldıktan sonra istifa ettiğine işaret edilen haberde, Erkan'ın, kendisine karşı itibar suikastı kampanyası düzenlendiğini ve "Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için" bu kararı aldığını belirttiği aktarıldı. 

Haberde ayrıca, TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Karahan'ın yeni TCMB Başkanı olarak atandığı, Karahan'ın eski ABD Merkez Bankası (Fed) ekonomisti olduğu hatırlatılırken, Karahan'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın son beş yıldaki altıncı TCMB Başkanı olduğuna dikkat çekildi.

Erkan'ın yerine Karahan'ın atanmasına ilişkin, haberde, "Cumhurbaşkanının geçmişte olduğu gibi ekonomi politikasında ani rota değişikliğine gideceği yönündeki korkuların azalmasına yardımcı olacak" denildi.
Haberde görüşlerine yer verilen Eurasia Group'un Avrupa Direktörü Emre Peker, politikada bir değişikliği beklemediğini söyledi.

'MESELE SARAYIN İZİN VERİP VERMEYECEĞİYDİ"

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, "Eski New York Fed ekonomisti TCMB'nin yeni başkanı oldu" başlığıyla duyurduğu haberde, Erkan'ın kendisine karşı karalama kampanyasını gerekçe göstererek istifa ettiği aktarıldı.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erkan yerine Karahan'ı atamasının, daha yatırımcı dostu ve ortodoks ekonomi politikalarına geçiş sürecinin devam edeceğinin sinyali olduğu belirtildi.

Yatırımcıların mevcut politikaların sürdürülüp sürdürülmeyeceğine dair ipuçları arayacağını, bazıları için Şimşek'in yerinde kalmasının bir rahatlık kaynağı olduğu belirtilen haberde, Medley Global Advisors'tan Nick Stadtmiller'in, bu gelişmenin para politikasının seyri üzerinde pek bir etkisi olmayacağı yönündeki görüşüne yer verildi. Stadtmiller, "Mesele hiçbir zaman başkanın yapılacak doğru şeyi bilip bilmediği değildi. Mesele sarayın buna izin verip vermeyeceğiydi" dedi. 

'YATIRIMCILAR BİRAZ ŞÜPHECİ OLABİLİR'

İngiliz Reuters haber ajansı ise gelişmeyi "TCMB Başkanı ailesini koruması gerektiğini söyleyerek istifa etti" başlığıyla okurlarına duyurdu.

Haberde, Erkan'ın yerine atanan Karahan'ın, sıkı politika duruşunu sürdürmesinin beklendiği belirtildi.

Haberde, Erdoğan'ın, Erkan öncesindeki dört TCMB Başkanı'nı görevden aldığı, bu gelişmelerin de bankanın bağımsızlığını aşındırıp görevini yapamaz hale geldiğine dair endişeleri artırdığı vurgulandı.

Erkan'ın istifasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamada, Erkan'ın istifasının kişisel bir karar olduğunu ve ekonomik programın kesintisiz devam edeceğini belirttiği aktarıldı.

Aegon Asset Management'tan Jeff Grills'in şu görüşüne haberde yer verildi: "Erkan'ın istifası kişisel nedenlerden kaynaklanmış olabilir ancak yatırımcıların mevcut politikaların devam ettiğine dair kanıt görene kadar biraz şüpheci olmalarına neden olacak." 
Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler'in "kabinedeki isimlerin verdiği güvenceler ekonomik programın devamlılığına ilişkin endişeleri hafifletti" görüşü de haberde yer buldu.