Dünya Bankası'nın en son 27 Şubat tarihinde güncellenen "Gıda Güvenliği" raporuna göre gıda enflasyonunda Türkiye, ocak ayında olduğu gibi şubat ayında da beşinci sırada yer aldı.

Türkiye, yüzde 70 gıda enflasyonuyla beşinci sırada yer alırken yüzde 264 enflasyon ile Zimbabve birinci oldu. Gıda enflasyonunda Türkiye'nin önünde yer alan diğer ülkeler yüzde 158 ile Venezuela, yüzde 143 ile Lübnan, yüzde 98 ile Arjantin oldu.

Gıda enflasyonun yüzde 60'nın üzerinde olduğu Surinam, Gana ve Sri Lanka'nın yanı sıra Ruanda ve Haiti ilk 10'u tamamlayan diğer ülkeler oldu.

TÜİK'in bu hafta açıkladığı verilerde gıda enflasyonu yüzde 69,33 olurken Dünya Bankası raporunda ocak ayı verileri kullanıldı. 

Raporda, düşük gelirli ülkelerde gıda enflasyonun yüzde 83,5 olarak gerçekleştiği belirtilirken üst-orta gelir grubundaki ülkelerde gıda enflasyonu yüzde 91 olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, Ocak 2021'e göre mısır fiyatlarının yüzde 31, buğday fiyatlarının yüzde 12 ve pirinç fiyatlarının ise yüzde 5 arttığı bilgisine yer verildi.

Raporda, Birleşmiş Milletler Küresel Gıda Fiyatları Endeksi ve gübre fiyatlarındaki düşüşün devam ettiği de bildirildi. Ancak gübre fiyatlarının hâlâ normal seviyelerin üzerinde olduğu uyarısı yapıldı.

Dünya Bankası raporunda, gıda krizinin bazı ülkelerin uygulamaya koyduğu ticareti kısıtlayan kararlarla daha da kötüleştiği vurgusu yapıldı. Aralık ayı itibariyla 19 ülkenin 23 gıdanın ihracatına engel getirdiği; 8 ülkenin ise ihracatı kısıtlayan 12 önlem karar aldığı belirtildi.