Devlet Ucuz Eti Patrona Verdi: 'ESK 136 TL’ye İthal Ettiği Eti Bir Avuç Büyük Firmaya Verdiği Ortaya Çıktı' Devlet Ucuz Eti Patrona Verdi: 'ESK 136 TL’ye İthal Ettiği Eti Bir Avuç Büyük Firmaya Verdiği Ortaya Çıktı'

Son dönemde artan dolgu alanlarındaki olumsuzlukları değerlendiren Dr. Erol Kesici, dolguların ekosisteme zarar verdiğini belirtti. Dr. Kesici, “Doğa kendinden alınanı bir gün mutlaka geri alacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Kurulu Üyesi ve TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, ülkede kıyı dolgu alanlarının sayısı ve olumsuzluklarının arttığını söyledi. Dr. Kesici, göl, deniz, nehir gibi yaşam alanlarına yapılan dolguların; yerleşim alanlarının, dağların, belli yükseklikleri olan coğrafi elemanların panoramik görüntüsüne, ekosistemine ve yaşamına zarar verdiğini kaydetti.

Yapay dolguların, hafriyatlardan yapıldığı için deprem açısından da sorunlu olduğunu kaydeden Dr. Kesici, “Ülkemizde neredeyse her bölgede dere yataklarının doldurulması, daraltılması, işgali, sel ve doğal felaketler bakımından da çok büyük kayıplara neden oluyor. Kıyı alanlarının doğal özellikleri insanlarca yok edildikçe, dolgu alanları da mutlaka sonradan göl veya deniz tarafından adeta geri alınmakta. Ülkemizde bunun birçok örneğini yaşamak suretiyle görmek çok üzücü” dedi.

Karar'da yer alan habere göre, Karadeniz Sahil Yolu’ndaki olumsuzluklara dikkati çeken Dr. Kesici, “Milyonlarca yıl içerisinde dalgalarıyla yolunu, kıyısını, sahili oluşturup, enerjisini boşaltan, dinginleştiren deniz-kara dengeli biyolojik çeşitlilik, ekosistem yapısı, kendisine yapılan ekolojik olmayan yapay ekleme ve dolgu alanlarını asla kabullenmez. Son dönemde dolgu alanlarda yaşananlar budur. Deniz ve su, yolunu, yatağını bırakmadığı gibi kendinden alınanı da mutlaka geri almaktadır, alacaktır da” dedi.

Editör: Ahmet Kacır