KKM uygulaması çerçevesinde biriken toplam paranın tarihi zirveye ulaşması, Türkiye'nin 2001 yılında sabit kur rejimine son verilmesinden bu yana döviz varlıklarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasına sebep oldu.

Türkiye'de döviz kuru üzerindeki baskıların artmasıyla beraber hızla yükselen  dolar /TL paritesi, 2021 yılının son çeyreğinde kontrolsüz bir yükselişe geçti. Bu durumun önüne geçmek amacıyla Türkiye Cumhuriyet  Merkez Bankası  (TCMB), 21 Aralık 2021'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını hayata geçirdi. Ancak KKM'nin uygulanması, ekonomi yönetiminde tartışmalara neden oldu.

Kur Korumalı Mevduat uygulaması, AKP hükümeti tarafından "Liralaşma" olarak sunulsa da, mevduat hesaplarının tamamen dolara endeksli olması, bu uygulamanın aslında 'dolarizasyon' olarak değerlendirilmesine yol açtı. KKM havuzundaki toplam varlıkların dolar varlıkları olarak hesaplanması da bu tartışmanın bir parçası oldu.

2023 yılında yapılan seçimler nedeniyle döviz kuruna baskı yaparak yaz aylarında harekete geçen ekonomi yönetimi, 2023'ün ilk haftalarından itibaren de piyasayı daha sıkı bir şekilde kontrol altına almaya başladı. Merkez Bankası, döviz talebi meydana getirecek uygulamaların önüne geçerken, KKM uygulamasını teşvik etti ve bazı yeni düzenlemelerle yatırımcıların ilgisini çekmeye çalıştı.

2001 YILINDAN BU YANA BİR İLK YAŞANDI

Ancak gelinen noktada KKM hesaplarında biriken toplam mevduat 3 trilyon 407 milyar 948 milyon liraya ulaştı. Bu rakam, Türkiye'nin 2001 yılından bu yana en yüksek döviz varlığı seviyesini işaret ediyor. Seçimler sona ermiş olmasına rağmen KKM hesaplarında büyüme artışı devam ediyor. Bu durum, özellikle dolar/TL paritesindeki artışın KKM hesaplarındaki parası bulunan vatandaşlara ödenecek faiz tutarlarını yükseltti.

Maliyetin artması, ekonomistlerin KKM uygulamasının bir an önce sonlandırılması gerektiği konusunda uyarılarını dile getirmesine neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığına atanan Mehmet Şimşek, eski ekonomi politikalarını eleştirerek iktisat biliminin geleneksel yaklaşımlarına dönüleceğinin sinyallerini verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Başkanlığına afize Gaye Erkan'ın atanması da bu yönde atılan adımlar arasında yer aldı.

KKM uygulamasının nasıl sonlandırılacağı ve bu sürecin Türk ekonomisi üzerindeki etkileri belirsizliğini koruyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aldığı kararlar ve Merkez Bankası'nın adımları, bu sürecin kontrollü bir şekilde yönetilmesi amacını taşıyor. Özellikle yaz aylarında ülkeye gelen turizm gelirleri sayesinde döviz artışının sınırlanarak KKM'nin tasfiye sürecinin tamamlanması hedefleniyor.

Kaynak: Milli Gazete