Tel Aviv katlediyor ama ticaret gemileri durmuyor... Çelik ve gıdadan sonra İsrail’in, dikenli tel ihtiyacını da Türkiye’den karşıladığı ortaya çıktı. TÜİK verilerine göre geçen ekim ayından bu yana 9 milyon liralık satış yapıldı. 13 binden fazla çocuğun katledildiği soykırım her gün sürerken vahşetin büyütülmesine kullanılabilecek ürünlerin satışının izah edilemeyeceği belirtildi.

İsrail, Gazze’deki saldırıları dünyanın gözünün içine baka baka sürdürürken Ankara’nın tepkisini somut düzeye çekmesi yönünde beklenti oluştu. İsrail’le ticaretin durdurulmasına dönük çağrılar yapıldı. Ancak Cumhurbaşkanı’nın mitinginde açılan ‘Bu utancı sonlandırın’ pankartı apar topar kaldırıldı. Bursa’da bakanların katıldığı etkinlikte ‘Halkı utandırmayın’ diyen üç kişi gözaltına alındı. İki ülke arasında ticaretin devam ettiği ise resmi verilere yansıdı.

İSRAİL MESCİD-İ AKSA’NIN SURLARINA DİKENLİ TEL ÇEKTİ

Dış ticaret verileri İsrail’e ihracatın geçen ay yüzde 20.7 yükseldiğini gösterdi. Tel Aviv’e ocakta 41 milyon dolarlık gıda sevk edildi. Zincirin son halkası ise dikenli tel oldu. Dış Ticaret İstatistikleri Veri Tabanı’na göre, son dört ayda İsrail’e yaklaşık 9 milyon liralık tel satışı yapıldı. Netanyahu hükümetinin Mescid-i Aksa’ya çıkan kapılardan biri olan Esbat Kapısı’nı çevreleyen surlara tel çektiğine dönük haber ise gönderilen ürünlerin zulme ‘malzeme’ olduğunu gösterdi.

1503krt01a-tum-001.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, İsrail Hamas’ın 7 Eklim’deki Gazze Tufanı saldırısını bahane ederek aynı gün Filistinlilere ölüm yağdırmaya başladı. Yaklaşık 5 buçuk aydan beri havadan, denizden ve karadan Gazze Şeridi’ne saldırılar düzenleyen İsrail, 31 binden fazla sivili katletti. Yaşanan katliamı Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başvurusuyla Birleşmiş Milletler Adalet Divanı, hukuk önünde soykırım ilan etti ve İsrail’i de soykırım sanığı sandalyesine oturttu. Bu süreçte dünyanın zayıf tepkisi Tel Aviv yönetimini cinayetleri daha pervasızca işlemesine neden oldu. Müslüman ülkeler, İsrail’e karşı tavrını kınamanın ötesine geçiremedi.

ÇELİK, SİLAH PARÇALARI, GÜBRE...

Meydanlardan vicdan sahiplerinin ‘Ekonomik ambargo uygulayın’ çağrıları havada kalırken, Müslüman ülkelerin İsrail’e gıda başta olmak üzere ihracata devam etmesi ise utanç tablosu olarak nitelendirildi. Türkiye’nin de bu süreçte İsrail’e ihracatı sürdürdüğü hatta katladığı resmi verilere yansıdı. KARAR’ın manşetlerine taşıdığı ve ‘gemilerle utanç sevkiyatı’ olarak eleştirilen ihracat kapsamında Türkiye’nin İsrail ordusunun ihtiyaç duyduğu bazı malzemeleri de sattığı ortaya çıktı. Malzemeler içinde silah parçaları, askeri teçhizatlar da yer aldı. Yapılan gıda satışının ise en yüksek seviyede olduğu belirlendi. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve satışında Ürdün ile birlikte ilk iki ülke arasında olduğu yine ihracat rakamlarına yansıdı.

DİKENLİ TEL SATIŞI EKİMDEN BERİ SÜRÜYOR

Öte yandan İsrail’e ihracatın sebze, meyve ve bazı askeri ekipman dışında çelik, gübre, yakıt, sattığı da açıklandı. Muhalefet yapılan ticaretin sonlanması için meydanlarda, meclis salonlarında çağrılar yaptı. Muhalefet liderleri bir yandan soykırım devam ederken bir yandan gemilerle İsrail’le ticaretin yapılmasını utanç verici olarak niteliyor. “Bu utancın sonlanması için gemilerle ticaret dursun” çağrısı yapıyor. Hükümet ise şimdiye kadar suskunluğunu koruyor. Hükümete yönelik tepkilerin sokak eylemine dönüştüğü bu günlerde Türkiye’nin İsrail’e dikenli tel de sattığı öğrenildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dış Ticaret İstatistiklerine göre, Türkiye, savaşın başladığı Ekim 2023’ten Ocak 2024’e kadar toplam 8 milyon liraya İsrail’e dikenli tel sattı.

BAKAN: HER GÜN 8 GEMİ GİDİYOR

TÜİK raporuna göre geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Türkiye’den İsrail’e yapılan ‘demir/çelikten dikenli teller, çit yapmada kullanılacak türde çember veya yalın kat düz tel’ sınıfından ihracatın rakamları şu şekilde: 2023 Ekim: 78 bin 774 dolar. 2023 Aralık: 31 bin 978 dolar. 2024 Ocak:196 bin 540 dolar. Türkiye’den İsrail’e ihracatın sürmesine tepki gösteren sivil toplum kuruluşları, en azından askeri ve benzeri amaçlarla kullanılan ürünlerin ihracatının durdurulması gerektiğini belirtiyor. Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, bu yılın Ocak ayı ortasında, Türkiye-İsrail hattında devam eden ticarete ilişkin soruları yanıtlamıştı. Uraloğlu, Türkiye’den İsrail’e her gün ortalama 8 gemi gittiğini söylemişti.

Tahran'a ABD Yapımı Tuzak! İsrail'in Çıkış Kapısı İran: Elindeki Kanı Gizlemek İçin Savaşı Yayma Planını İşletiyor Tahran'a ABD Yapımı Tuzak! İsrail'in Çıkış Kapısı İran: Elindeki Kanı Gizlemek İçin Savaşı Yayma Planını İşletiyor

TEL AVİV’LE TİCARET SAVAŞ ÖNCESİ HACME YENİDEN GELDİ

İsrail’in Gazze operasyonlarının başlamasına rağmen Türkiye’den İsrail’e ihracatta çok güçlü bir düşüş olmadı. Geçen yıl kasım ayından aralık ayına yüzde 34,5 artan ihracat karşısında, ocak ayında düşüş yüzde 18 seviyesinde oldu. Şubat ayında yüzde 20’nin üzerinde artarak tekrar 422 milyon dolara yükseldi. Şubat ayındaki artışla beraber neredeyse savaş öncesi hacme yeniden geldi.