Hükümetin bütçeden "tek kuruş" ödeme yapılmadığını belirtiği ve Türkiye’de son yıllarda örnekleri hızla artan Yap-İşlet-Devret (YİD) projelerinin vatandaşa doğrudan ve dolaylı maliyeti, hem döviz kurlarındaki hem de enflasyondaki artış nedeniyle katlanıyor. Bu modelle yapılan köprü ve otoyollarda ulaşılamayan garanti miktarlarının yanı sıra sözleşme ücretlerine yapılan fakat gişeye yansımayan zamlar katkı pay farkları adıyla yine Hazine’den karşılanıyor.

Karar gazetesinde yer alan habere göre, geçen sene açılışı yapılan YİD projelerinden olan 16 milyon 425 bin araç geçiş garantisi verilen Çanakkale Köprüsü’nden sadece 2 milyon 200 bin araç geçti. Muhalefetin Çanakkale Boğazı’ndan feribotla geçiş yapan araç sayısı günlük 10 binin altında uyarısını dinlemeyen Hükümet, Hazine’den geçmeyen 14 milyon 225 bin araç için 256 milyon 50 bin euro ödeme yaparken köprüden "çevresel" olarak tasarruf edildiğini açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada Hazineden 1 kuruş çıkmadan, 2,545 milyar euro yapım maliyeti olan köprüye sahip olunduğu aktararak “1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışından bugüne geçen 1 yılda, zamandan 382 milyon euro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin euro, 3 bin 234 ağaca eş değer karbon salınımındaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin euro ve toplamda 415 milyon euro tasarruf edildi.

2053 Ulaştırma ve Lojistik Master Planı ışığında, Türkiye’ye gelecek 30 yılda yapılacak 187,8 milyar dolarlık ulaştırma ve altyapı yatırımlarına planlı şekilde devam edilecek’’ ifadelerine yer verdi.

'BOĞAZ'DAN GEÇEN ARAÇ 10 BİN ALTINDA'

Muhalefet, günlük 45 bin araç için geçiş garantisi sayısının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek bunun Hazine’ye büyük yük getireceğini belirtmişti.

CHP Altyapı ve Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Çanakkale Boğazı’ndan feribotla geçiş yapan araç sayısının günlük 10 binin altında olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: Milli Gazete