Birleşik Kamu-İş Açıkladı: Yoksulluk Sınırı 58 Bini Geçti, Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geride Bıraktı Birleşik Kamu-İş Açıkladı: Yoksulluk Sınırı 58 Bini Geçti, Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geride Bıraktı

Sürekli artan maliyetlere başa çıkmak için son umut olarak şans oyunlarına yönelen vatandaşlar, bütçeyi ihya etti. Bütçenin şans oyunları geliri ocak ayında 4 katına çıktı.

HAYAT pahalılığı karşısında umudunu şans oyunlarına bağlayan vatandaş bütçeyi zengin etti. Vergi oranlarında yapılan indirimlere rağmen ocak ayında tüm şans oyunlarından devletin kasasına akan vergi tutarı, yıllık bazda 4.1 kat artarak 4.8 milyar liraya çıktı. Artışın, şans oyunlarına uygulanan vergi oranları geçen yılın temmuz ayında arttırıldıktan sonra 1 Ocak itibariyle yarı yarıya düşürülmesine rağmen gerçekleşmesi dikkat çekti. Şans oyunu vergileri, muhalefet milletvekillerinin “Vatandaşı kumarbaz yaptınız” eleştirilerinin adeta resmi bütçeye yansıması oldu.

VERGİ ENFLASYONU YÜZDE 164

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe verilerine göre şans oyunlarından elde edilen vergi gelirlerindeki artış, diğer vergi gelirlerindeki artışı 3’e katladı. Bu yılın ocak ayında tüm vergilerden elde edilen gelir toplamda yüzde 104 artarken, şans oyunları vergi gelirlerindeki artış yüzde 310’un üzerine çıktı. Şans oyunlarından devlet kasasına akan vergi tutarı 4.1 kat artarak 1 milyar 178 milyon liradan 4 milyar 832 milyon liraya fırladı. Ülkede yaşanan gerçek enflasyonun olağanüstü seviyelere çıktığını gösteren veri ise Katma Değer Vergisi’nden (KDV) geldi. KDV, mal ve hizmetlerin satış fiyatı üzerinden alındığı için fiyatlardaki her artış otomatik olarak KDV gelirini de yükseltiyor. KDV gelirleri ocakta, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 164 oranında artış gösterdi. Bunun bir bölümü KDV oranlarına yapılan 2’şer puanlık artış ile büyümeden kaynaklandı. Ancak resmi enflasyonun yaklaşık 3 katına varan KDV gelirlerindeki artışın asıl büyük kısmı ülkedeki gerçek enflasyonu göz önüne serdi.

Akaryakıt zammı bütçeye aktı 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, İKTİDAR, geçen yıl yapılan genel seçimlerin hemen ardından ilk iş olarak akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) zam yapmıştı. ÖTV zammıyla yükselen akaryakıt fiyatları hem ÖTV hem de KDV yoluyla bütçeyi zengin etti. Geçen yıl ocak ayında akaryakıt ve doğalgaz ÖTV’sinden yaklaşık 6.5 milyar lira gelir elde edilirken, bu ocak ayında Maliye’nin kasasına giren ÖTV tutarı 3.9 kat artarak 25.4 milyar liraya fırladı. Vatandaşın cebini boşaltan akaryakıt zamları, Hazine için büyük gelir kapısı oldu.